Recordopbrengst voor nieuwe Star Wars in openingsweekend

De film haalde in het openingsweekend 219 miljoen euro binnen, een record.

Japanse bioscoopbezoekers wachten in stijl totdat ze naar binnen mogen bij Star Wars: The Force Awakens. Foto Issei Kato/Reuters

De nieuwe Star Wars-film heeft in het openingsweekend 238 miljoen dollar (219 miljoen euro) opgebracht in Amerika en Canada. Het is de hoogste opbrengst ooit voor een film in het eerste weekend dat hij draait.

Dat maakte Walt Disney, de productiemaatschappij die de rechten voor de Star Wars-films in handen heeft, bekend. Star Wars: The Force Awakens breekt daarmee het record dat was gevestigd door een andere langverwacht nieuw deel uit een geliefde filmfranchise: Jurassic World. Die film wist in het openingsweekend 209 miljoen dollar (192 miljoen euro) binnen te halen.

Franchises

Star Wars behoort tot de meest succesvolle filmfranchises ter wereld. Los van de opbrengst van het nieuwste deel brachten de zes vorige films in totaal 2,3 miljard dollar (2,1 miljard euro) op in de Noord-Amerikaanse bioscopen. Daarmee is het (nog) niet de meest succesvolle reeks: de superheldenfilms van Marvel en de tovenaarskunsten van Harry Potter brachten nog meer op.

    • Sam de Voogt