Protesten in Istanbul na dodelijke aanvallen op PKK

Het Turkse leger doodde deze week al 110 PKK-strijders.

Turkse oproerpolitie eerder deze week in Istanbul. Foto Sedat Suna / EPA

Bij het Taksim-plein in Istanbul heeft de politie enkele honderden demonstranten met traangas uiteengejaagd. De protesten zijn gericht tegen de intensieve aanvallen van het Turkse leger op de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) in het land, volgens getuigen tegen persbureau Reuters.

Het Turkse leger voert deze week een grootschalig offensief uit tegen PKK-strijders in het voor het grootste deel Koerdische zuidwesten van het land. President Tayyip Erdogan heeft gezegd door te gaan met de aanvallen totdat de regio is gezuiverd van ‘terroristen’. Ook de Verenigde Staten en de Europese Unie beschouwen de PKK als terroristische organisatie.

Beelden van de protesten op Twitter:

Zeker twee betogers zijn aangehouden bij de protesten. Eerder deze week werden ook protestanten opgepakt.

Dodental stijgt

Het dodental als gevolg van de Turkse aanvallen op de PKK in de afgelopen vijf dagen is inmiddels opgelopen tot 110. Vrijdag spraken de Turkse veiligheidsdiensten nog over 54 doden, zaterdag over 69.

De meeste gevechten vinden plaats rondom de steden Cizre en Silopi, vlakbij de Iraakse en Syrische grens. Honderden huizen zijn de laatste dagen verwoest.

Lees ook: het interview met journaliste Fréderike Geerdink die de Koerdische strijd verslaat Het wordt nooit meer zoals het was

Een staakt-het-vuren tussen het Turkse leger en PKK-militanten dat twee jaar duurde werd in juli gebroken. Vredesbesprekingen liepen daardoor vast. Het conflict duurt al dertig jaar en heeft 40.000 levens gekost.

    • Menno Sedee