Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Handbalvrouwen pakken zilver op WK

Het Nederlandse vrouwenteam, dé verrassing van het toernooi, verloor in de finale van favoriet Noorwegen.

Het Nederlands handbalteam neemt de zilveren medaille op het WK in ontvangst.
Het Nederlands handbalteam neemt de zilveren medaille op het WK in ontvangst. Foto Jonathan Mackstrand/AFP

Het Nederlandse vrouwenteam heeft op het WK handbal in Denemarken zilver veroverd. In de finale ging het team, dé verrassing van het toernooi, onderuit tegen favoriet Noorwegen: 23-31.

Hoewel Nederland het eerste doelpunt scoorde, waren de Noorse vrouwen vanaf het begin van de wedstrijd beter. Bij rust was de achterstand van Nederland dan ook al groot: 9-20. Na rust leek het er even op alsof de score nog verder op zou lopen, maar het Nederlands team richtte zich op en begon aan een inhaalrace. Het verschil werd uiteindelijk teruggebracht tot vijf doelpunten, maar verder kwam Nederland niet. Daarna liepen de Noren weer iets uit en konden hun fans vroegtijdig een feestje vieren op de tribunes.

Bijzonder toernooi

Voor Nederland is het niettemin een bijzonder geslaagd toernooi geweest. Nog nooit bereikten de handbalsters de finale van een WK. Tot dit toernooi was de vijfde plaats de beste prestatie tijdens een WK handbal. Los van de finale verloor het team geen enkele wedstrijd. Alleen Zweden wist Nederland op een gelijkspel te houden in de poulefase. Onderweg naar de finale werd bovendien de ene na de andere grootmacht uitgeschakeld: Polen, Frankrijk en Servië.

Nederland plaatst zich met deze prestatie voor het olympisch kwalificatietoernooi. Daar moet het team zich zien te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro volgend jaar.