Excuses Sanders beëindigen rimpeling in hoffelijke campagne

Foto Erik S. Lesser / EPA

Presidentskandidaat Bernie Sanders heeft met excuses aan Hillary Clinton een eerste echte crisis in de Democratische campagne bezworen. Hillary Clinton komt er als morele winnaar uit.

Senator Sanders bood tijdens een tv-debat in New Hampshire zijn excuses aan voor medewerkers die geheime gegevens van de Clinton-campagne hadden ingezien. “Ik bied niet alleen mijn excuses aan Hillary Clinton aan, maar ook aan mijn aanhangers. Zo willen we geen campagne voeren.”

Bekijk hieronder het volledige debat - de tekst gaat verder onder deze video’s:

De kwestie leidde de afgelopen dagen tot verhitte taferelen bij de Democraten, die tot nu toe een veel kalmere campagne voeren dan de Republikeinen. Eind vorige week kwam een lek in het computersysteem van de Democratische partij boven water. Alle campagneteams hebben toegang tot algemene gegevens. Maar medewerkers van Sanders konden ook meer gedetailleerde lijsten inzien die de campagne van Clinton van kiezers had gemaakt, bijvoorbeeld welke kiezers loyaal zijn aan Clinton. Een of meer medewerkers legden lijsten aan, kennelijk met de bedoeling gevoelige informatie over kiezers op te slaan.

Hillary Clinton, de koploper bij de Democraten, reageerde woedend. “Onze gegevens zijn gestolen”, liet haar woordvoerder Robby Mook weten. “Ze wilden met deze gegevens donateurs voor hun campagne werven.” Deskundigen vragen zich overigens af of Sanders echt veel met deze informatie kon. Het systeem is sterk verouderd, en Sanders’ campagne had duizenden screenshots moeten maken om de informatie op te slaan.

Bernie Sanders ontsloeg een betrokken medewerker, en beloofde mee te werken aan een onafhankelijk onderzoek. Maar de Democratische partij reageerde meteen door Sanders alle toegang tot kiezersgegevens te blokkeren. Dit maakte Sanders weer razend, want een campagne zonder gegevens over kiezers is vrijwel onmogelijk.

Sabotage

Sanders dreigde met een proces tegen de partij, en beschuldigde voorzitter Debbie Wasserman-Schultz van sabotage van de voorverkiezingen. Deze beschuldiging raakt een gevoelige snaar bij de Sanders-aanhang. Veel van zijn aanhangers denken dat de voorverkiezingen alleen maar dienen om Clinton op de troon te helpen. Dat Sanders’ campagne zo hard gestraft werd, was daar alleen maar extra bewijs voor.

Sanders trok zijn juridische dreigementen in toen de partij alsnog de toegang tot Sanders’ eigen gegevens herstelde. Sanders veranderde zaterdagnacht van toon, en zei dat zijn eigen team allereerst fout zat. Hillary Clinton accepteerde de verontschuldigingen.

Hoffelijke campagne

De kwestie was een tijdelijke rimpel in een verder hoffelijke campagne. Bernie Sanders, de enige serieuze uitdager van Clinton, heeft tot nu toe geweigerd zijn tegenstander direct aan te vallen. Zo weigerde hij tijdens een tv-debat over haar e-mailaffaire te praten. Clinton staat volgens landelijke peilingen op zo’n 55 procent, tegen 30 procent voor Sanders.

De senator uit Vermont voert campagne met linkse ideeën. Hij viel Clinton aan op haar ‘interventionistische’ visie op buitenlandse politiek. Clinton zei zaterdag dat het aftreden van de Syrische president Assad prioriteit had in haar visie op Syrië. “De Verenigde Staten zijn niet de politieman van de wereld. We kunnen niet vechten tegen Assad en Islamitische Staat tegelijk. Laten we ons eerst op IS richten”, zei Sanders.

    • Guus Valk