Doden na veerbootongeluk in Indonesië

Storm teisterde de ferry. Veerbootongelukken komen regelmatig voor in de archipel.

Eerder deze maand kapseisde een veerboot vlakbij Java. Foto Sigit Pamungkas / Reuters

Bij een veerbootongeluk in Indonesië zijn ten minste drie slachtoffers gevallen. Twee van hen zijn kinderen, meldt persbureau AFP op basis van lokale autoriteiten. De ferry kwam in de problemen door slecht weer.

Zeker 37 passagiers zijn gered uit het water. De boot vervoerde meer dan honderd personen. Tientallen mensen worden nog vermist.

Storm

De route van de veerboot liep van Kolaka naar Siwa, in het zuidelijke deel van het eiland Sulawesi. Zaterdag verloren de autoriteiten het contact met de veerboot die net een noodsignaal naar het vasteland had gestuurd. Door hevige stormwinden en hoge golven konden reddingswerkers het vaartuig moeilijk bereiken. Zondagochtend was het pas mogelijk om grotere reddingsschepen en helikopters te sturen, volgens het onderzoeksteam.

Tientallen passagiers zijn in het water terecht gekomen. Vier van hen werden tientallen kilometers van de kust door vissers gevonden terwijl ze zich aan een fuik vastklampten, volgens persbureau Reuters.

Veerbootongelukken

De ferry is een belangrijk vervoersmiddel in de archipel. Ongelukken met de veerboten komen vaker voor door slechte veiligheidsmaatregelen en overvolle boten. Vorig jaar werden Nederlanders gered na een ongeluk tussen de eilanden Lombok en Komodo.

De Golf van Boni, waar het ongeluk plaatsvond:

    • Menno Sedee