“Dit is het. Ik houd van je.”

“Het schieten leek niet te stoppen. Het voelde als een eeuwigheid.” Zes overlevenden van de Bataclan-aanslag doen hun verhaal in deze indrukwekkende video.

Een screenshot uit de video, waar alleen audio van geweerschoten te horen is.

Vijfduizend muziekliefhebbers in een concertzaal. Iets na 21:00 uur komt de band het podium op. Drie mannen komen even later binnen. Ze openen het vuur.

Het is nu iets meer dan één maand na de aanslagen in Parijs. 130 mensen lieten het leven, verspreid over zes plekken in de stad. 89 van hen stierven in concertzaal de Bataclan.

Zes overlevenden van de aanval op het Eagles of Death Metal-concert in de Bataclan hebben nu hun verhaal verteld aan BBC Newsnight. “Hoe kan je gewoon mensen neerschieten terwijl ze plezier hebben bij een concert? Ik snap het niet.” David, uit Engeland, had zijn vriendin Katie meegenomen op een romantisch weekendje Parijs voor haar verjaardag. Ze overleefden allebei de aanslag.

Stéphane, een muziekblogger die van het concert verslag deed, herinnert zich: “Ze vroegen één van de gegijzelden om briefjes van 50 euro te verbranden. Op dat moment realiseerde ik me dat ze wilden laten zien dat ze niet geïnteresseerd waren in het leven. Ze waren gekomen om te sterven. Ze hadden geen geld meer nodig.”

Bekijk hieronder de indrukwekkende ooggetuigenverslagen van de zes overlevenden. Sommige gebruikte geluiden zijn erg schokkend.

    • Laura van der Reijden