Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Zeker 68 doden na nieuw geweld in Jemen

In Jemen was sinds eerder deze week een staakt-het-vuren van kracht.

Archiefbeeld van strijders bij een verwoest voertuig dat vermoedelijk van Houthi-rebellen is geweest.
Archiefbeeld van strijders bij een verwoest voertuig dat vermoedelijk van Houthi-rebellen is geweest. Foto EPA

Bij gevechten tussen militairen en shi’itische Houthi-rebellen zijn in het noordwesten van Jemen zeker 68 mensen om het leven gekomen. Dat hebben bronnen bij de krijgsmacht en de Houthi gezegd tegen persbureau AFP. De gevechten vonden plaats in de buurt van de Haradh. Die stad werd donderdag heroverd door regeringsgezinde troepen.

Er zouden zeker 28 militairen en veertig opstandelingen zijn gedood. De gevechten zijn een nieuwe schending van de wapenstilstand die sinds dinsdag van kracht was. Dat gebeurde ook bij twee eerdere pogingen tot een staakt-het-vuren. De Verenigde Naties zei vrijdag ondanks het geweld de gesprekken voort te zetten.

Het bestand werd afgekondigd in het licht van de vredesbesprekingen in Genève. De soennitische regering van het land ziet de shi’itische Houthi-rebellen als een vooruitgeschoven pion van aartsvijand Iran. Riyad krijgt bij de bombardementen op de opstandelingen steun van een Arabische coalitie met onder andere Koeweit, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Het geweld kostte aan ongeveer 6.000 Jemenieten het leven.