Oranje verslaat Polen en speelt zondag de finale tegen Noorwegen

Foto Henning Bagger/Reuters

Het Nederlands vrouwenhandbalteam heeft in het Deense Herning de finale van het WK bereikt. In de halve finale werd overtuigend gewonnen van Polen: 30-25. Een historisch resultaat van een team dat de vijfde plaats van het WK 2005 als hoogtepunt koesterde. Nederland valt op met snel, creatief en spectaculair handbal. Statistisch werd de finale (zondag 17.15 uur) makkelijk gehaald. De werkelijkheid is anders, zei bondscoach Henk Groener. Er moest hard voor gewerkt worden. Tegenstander in de finale is Noorwegen, de regerend Europees en de olympisch kampioen van 2008 en 2012. Noorwegen versloeg later op de vrijdagavond in de andere halve finale Roemenië, na verlenging, met 35-33. Noorwegen geldt in het vrouwenhandbal als een grootmacht. Naast de Europese en olympische titels werd Noorwegen in 1999 en 2011 ook wereldkampioen. Sterspeelsters is cirkelspeelster Heidi Loke (33), bij het Hongaarse Györi Eto KC ploeggenote van de Nederlanders Nycke Groot en Yvette Broch. pagina E34-35