Rechtszaak ‘minder, minder, minder’ begint op 18 maart

De eerste openbare zitting in de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders is op vrijdag 18 maart 2016. De rechtbank in Den Haag bespreekt dan het vooronderzoek en de verdere planning.

Wilders wordt vervolgd voor zijn uitlatingen over Marokkanen op 12 en 19 maart 2014 in Den Haag. Op die laatste dag vroeg hij de zaal of ze meer of minder Marokkanen wilden. De zaal reageerde met „minder, minder, minder”. Daarop reageerde Wilders dat hij dat ging „regelen”.

Als gevolg van de uitspraken van Wilders kwamen ruim 6.400 aangiftes binnen bij de politie. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Wilders van belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat.

Vorige week kreeg Wilders toestemming van de rechtbank om een aantal getuigen te horen in de strafzaak. Wilders wil onder meer bewindslieden horen. Hij wil ook onderzoek doen naar de aangiftes tegen hem. De politicus heeft gezegd zo’n 40 getuigen te willen horen.(NRC)