Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Wereldberoemde dirigent Kurt Masur (88) overleden

De dirigent en gedreven humanist trad ook geregeld op met het Concertgebouworkest.

Kurt Masur in 2012.
Kurt Masur in 2012. Foto Stefan Sauer / EPA

De Duitse dirigent Kurt Masur is overleden. Dat heeft Matthew VanBesien, directeur van het New York Philharmonic bekendgemaakt, meldt AP. Masur dirigeerde onder meer geregeld het Concertgebouworkest, maar had door zijn Parkinson al jaren moeite om zijn werk nog te kunnen doen. Hij is 88 jaar geworden.

Masur werkte onder meer voor het Orchestre National de France en het London Philharmonic. Van 1991 tot 2002 leidde hij het New York Philharmonic.

“Wat ons levendig bijstaat is Masurs diepe geloof in muziek als uiting van humanisme. Dit hebben we sterk ervaren na 9/11, toen hij het orkest leidde tijdens een ontroerende uitvoering van “Ein Deutsches Requiem” van Brahms en muzikanten huiskamerconcerten gaven rond Ground Zero”, schrijft VanBesien.

Masur werd in 1927 geboren in de toenmalig Duitse stad Brieg, die na de Tweede Wereldoorlog de Poolse stad Brzeg werd. Van een carrière als pianist moest hij al op jonge leeftijd afscheid nemen, door een ziekte aan zijn handen.

Wereldcarrière als dirigent maakte hij pas na de val van de muur, waarbij hij in Leipzig een rol speelde. Mede dankzij zijn invloed verliep de Wende in de stad waar hij het Gewandhausorchester leidde vreedzaam. “Pijn en verdriet zijn universeel, je moet een optimistische boodschap brengen naar de volgende generatie. Met muziek kun je die boodschap overbrengen.”