Weg met de luchtmacht, leve de marine

De Europese lidstaten moeten onderdelen van hun krijgsmacht rationaliseren. Laten we dan doen waar we goed in zijn, schrijven oud-minister van Defensie Frits Bolkestein en Meindert Fennema. Hef de luchtmacht op. En geef het geld aan de marine.

Sinds jaar en dag wordt er in NAVO-verband gesproken over een rationalisering van de krijgsmachtonderdelen tussen de Europese lidstaten. Die zou de efficiëntie vergroten, wat van belang is in een tijd waarin alle begrotingen onder druk staan.

Die discussie heeft nooit iets opgeleverd omdat alle onderdelen – marine, landmacht en luchtmacht – krachtige lobby’s hebben waar ministers niet tegenin durven gaan.

De landmacht heeft in Nederland nooit veel voorgesteld. Alleen in de slag bij Waterloo speelde koning Willem II een belangrijke rol. Er zijn zelfs militaire historici die menen dat Napoleon zonder de Nederlandse tussenkomst bij Vier Armen niet zou zijn verslagen. De landmacht is sindsdien natuurlijk sterk gemoderniseerd en beschikt nu over de waardevolle luchtmobiele brigade.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleek de Fokker G-1 het enige toestel dat iets tegen de Duitse jachtvliegtuigen in kon brengen. Wij hebben nu de F-16 die hier in licentie wordt gebouwd. Onze luchtmacht bestaat in de toekomst uit 37 JSF-toestellen, waarbij steeds vier toestellen paraat moeten zijn.

De JSF-toestellen worden gemaakt in de Verenigde Staten en zijn peperduur. Nederland heeft geen enkele controle op de kosten. Het was beter geweest te wachten tot die toestellen zouden vliegen volgens het beginsel buy off the shelf. Het is waar dat Nederland dan niet zou kunnen deelnemen aan de bouw, maar dat is wel erg dure industriepolitiek.

Het Korps Mariniers heeft net zijn 350-ste verjaardag gevierd. Het behoort tot de besten ter wereld. Wij hadden een vliegdekschip, de Karel Doorman. Wij hadden kruisers, waaronder de Zeven Provinciën, twaalf onderzeebootjagers, acht onderzeeboten en verschillende mijnenvegers. Veel van die schepen werden – en worden – in Nederland gebouwd. Onze marine is de afgelopen jaren ernstig verzwakt door voortdurende bezuinigingen. Daar moet een eind aan komen.

Wij zijn voor rationalisering. Die vraagt om een keuze. Wij kiezen ervoor de luchtmacht af te schaffen en het geld dat zo vrijkomt te investeren in de marine. Het is waar dat wij dan niet langer kunnen bombarderen in het Midden-Oosten. Dat moeten anderen dan maar doen – in de veronderstelling dat die bombardementen ook effectief zijn.

Investeren in de marine zal onze scheepsbouw zeer ten goede komen. In Middelburg kan een militaire academie worden opgericht, een fusie van Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) en de Koninklijke Militaire Academie (KMA), die samen met de al bestaande Roosevelt Academy de beste van Europa kan worden. De commandotroepen van de mariniers die nu in Vlissingen gelegen zijn, volgen daar hun opleiding.

Laten wij doen waar wij goed in zijn.

    • Meindert Fennema
    • Frits Bolkestein