Weer

Na de extreem hoge temperaturen die de afgelopen week in Nederland werden gemeten, wordt het in de laatste week van 2015 iets minder zacht, maar zeker niet koud.

Zondag tot en met woensdag wordt het overdag tussen de 12 en de 15 graden. Opvallend zijn ook de temperaturen ’s nachts, rond 10 of 11 graden. Donderdag en tijdens de Kerstdagen wordt het 10 of 11 graden. Normaal wordt het in deze tijd van het jaar 5 of 6 graden. Daar zitten we nog steeds 5 of 6 graden boven.

Oorzaak van het warme decemberweer is de wind die vrijwel constant uit het zuidwesten waait en lucht van subtropische oorsprong aanvoert. Zeer waarschijnlijk wordt deze maand als geheel de allerwarmste decembermaand sinds het begin van de temperatuurmetingen, met een gemiddelde temperatuur rond 9 graden.

De laatste dagen van het jaar verlopen overwegend droog. Alleen op woensdag passeert een zwakke storing met een beetje regen. Hoewel de bewolking overheerst, zal tijdens de periode rondom de kortste dag van het jaar, maandag 21 december, de zon ook af en toe te voorschijn komen.