Vrouwelijke Robin Hood

Foto Bastiaan Heus

In 1996 vertegenwoordigde de in Oekraïne geboren boogschutter Ljudmilla Arjannikova Nederland op de Spelen en sprak zij in een televisie-interview de woorden als een gedicht:

Het is wennen.

Ik aan boog.

Boog aan mij.

Kimberley Lobbia (20) hoefde niet te wennen, zij trok als kind al naar de baan met haar vader. Wel moest ze jaren zeuren voor ze zelf een pijltje mocht schieten. Nu zoeven de pijlen driemaal per week uit haar boog.

Ze staat erbij als een ongenaakbare vrouwelijke versie van Robin Hood – iemand bij wie je ook zonder naar het bord te kijken wel weet dat ze recht in de roos heeft geschoten. Binnen een paar jaar zal er een nieuwe videogame op de markt verschijnen: Kimberley, waar talloze meisjes verslaafd aan raken, zich een weg schietend door een virtueel bos vol demonen. Eerst wacht er voor de Delftse grafisch ontwerper dit weekend een wedstrijd in het Brabantse Eerde, georganiseerd door een vereniging die, zeer passend, de Rozenjagers heet. Dat is een mooie naam voor de speelfilm: The Rose Hunter.

    • Arjen Fortuin