Gemeenteraad Enschede stemt in met reddingsplan FC Twente

De gemeenteraad van Enschede heeft vrijdag ingestemd met het reddingsplan voor FC Twente. 28 raadsleden stemden in met een garantstelling van 32 miljoen euro voor het stadion, 9 stemden tegen. Nu kan de club de lening van 17 miljoen euro bij de gemeente direct aflossen.

De redding kwam op een avond waarop FC Twente sportief verloor. Vitesse won met 5-1, waardoor de ploeg uit Enschede zestiende blijft in de eredivisie.

Het college van Enschede stelt strenge voorwaarden aan het reddingsplan. De garantstelling is bedoeld voor een nieuwe stichting waarin het stadion wordt ondergebracht. De club huurt dat vervolgens van de stichting.

Afwijzing van het plan zou „onvermijdelijk” leiden tot verlies van de proflicentie en daarmee het faillissement van de club, stelde het college. De gemeente zou de lening van 17 miljoen euro moeten afboeken. Het stadion fungeerde als onderpand, dat zonder club weinig waarde heeft.

Het college kwam met het reddingsplan „uit nood en liefde”, zegt D66-wethouder van financiën Eelco Eerenberg. „De club betekent veel voor een grote groep mensen en zorgt voor werkgelegenheid en reclame voor de stad.” De noodzaak zit in de lening. „Als die 17 miljoen er niet geweest was, hadden we gezegd: je moet als politiek niet in een voetbalclub zitten.”

Waar de club is gered, is in Enschede ook thuiszorgorganisatie TSN in nood. „Ook dat is een debat dat in de stad echt leeft”, zegt Eerenberg. „Jurgen van Houdt [wethouder zorg, ChristenUnie] is op dit moment wel degelijk bezig met TSN.”

De strenge voorwaarden die de gemeente stelt aan FC Twente, zijn volgens de wethouder nodig om te voorkomen dat de garantstelling de gemeente in de problemen kan brengen. „De eerste lening in 2011 was een goede beslissing, maar toen was het echt een gezonde club. Nu zit FC Twente er zwakjes bij, qua bestuurskracht.”

De financiële problemen waren niet de enige bedreiging voor de KNVB-licentie van FC Twente. Ook de zaak rond investeringsmaatschappij Doyen Sports kan de club nog de kop kosten. Dinsdag legde de bond al een straf op: drie jaar geen Europees voetbal. FC Twente moet verplicht meewerken aan een onafhankelijk onderzoek.