Turkse militairen zaten in Irak door een ‘misverstand’

Ankara zet de terugtrekking van de troepen, waar Irak niet om had gevraagd, door.

Iraakse demonstranten, voornamelijk leden van een paramilitaire shi'itische strijdgroep, eisen het vertrek van de Turkse militairen tijdens tijdens een protest op 12 december.
Iraakse demonstranten, voornamelijk leden van een paramilitaire shi'itische strijdgroep, eisen het vertrek van de Turkse militairen tijdens tijdens een protest op 12 december. Foto Ahmad Al-Rubaye / AFP

Turkije gaat door met de terugtrekking van troepen uit het noorden van Irak, heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag laten weten. Er zou sprake geweest zijn van een “miscommunicatie”. Bagdad was boos over de aanwezigheid van de Turkse militairen en stapte onder meer naar de VN-Veiligheidsraad om hun vertrek af te dwingen.

Begin december werden honderden militairen uitgezonden naar de legerbasis Bashiqa, niet ver van Mosul. Turkije beweerde in eerste instantie dat de uitzending onderdeel was van de internationale missie tegen terreurbeweging Islamitische Staat. De militairen zouden nodig geweest zijn voor de bewaking van opleidingspersoneel. De Iraakse regering zei echter echter nooit om de militairen gevraagd te hebben en sprak van een “schending van de internationale normen en wetten”.

Een deel van de troepen was eerder deze week al vertrokken, maar Bagdad eist volledige terugtrekking. Of Turkije dat van plan is, is nog onduidelijk.

Obama

De Amerikaanse president Obama heeft er vrijdag bij de Turkse president Tayyip Erdogan in een telefoongesprek op aangedrongen dat de Turkse militairen worden teruggeroepen om de ontstane spanning weg te nemen. Ankara lijkt voor de internationale druk gevoelig geweest te zijn:

“Turkije onderstreept zijn steun voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Irak, en erkent dat er sprake was van een misverstand met de regering van Irak over de recente uitzenden van Turkse defensietroepen ter ondersteuning van de opleidingsactiviteiten van Iraakse militairen in hun missie tegen IS in Noord-Irak.”