Topambtenaar Renée Jones-Bos wordt ambassadeur in Moskou

De hoogste ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken, secretaris-generaal Renée Jones-Bos wordt komende zomer de nieuwe Nederlandse ambassadeur in Moskou. De ministerraad heeft vrijdag met haar voordracht ingestemd. Eerder was zij ambassadeur in Washington. Een van de belangrijkste taken die de ervaren diplomate te wachten staat is het draaiende houden van de bekoelde betrekkingen met Moskou. Zij vervangt Ron van Dartel. Hij gaat naar Polen.

De 63-jarige Jones, die in de jaren zeventig Ruslandkunde studeerde, heeft een lange carrière bij Buitenlandse Zaken achter de rug. Die bracht haar eind jaren zeventig al in Moskou als medewerker. De overstap van Jones maakt deel uit van de jaarlijkse banencarrousel op Buitenlandse Zaken, waarbij tientallen ambassadeurs van standplaats wisselen.

Bos wordt als secretaris-generaal op het departement opgevolgd door Joke Brandt die nu nog als adjunct-directeur bij Unicef in New York werkt. Zij geldt als een vertrouweling van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA). Brandt was zijn hoogte ambtenaar toen hij van 2007 tot 2010 minister voor Ontwikkelingssamenwerking was.

In Brussel maakt Pieter de Gooijer als permanent vertegenwoordiger van Nederland bij de Europese Unie plaats voor Robert de Groot. De laatste is nu nog directeur-generaal Europese Zaken in Den Haag. De ‘PV EU’ zoals die in het jargon heet, is één van de belangrijkste ambassadeursposten van Nederland. De naam van De Gooijer circuleert op het ministerie als mogelijke kandidaat voor ambassadeur bij de Veiligheidsraad als Nederland deze tijdelijke post komende zomer in de wacht weet te slepen.