Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

‘Stel DigiD open voor deeleconomie-bedrijven’

Om de potentie van de deeleconomie beter te benutten, moeten wetten en regels aangepast worden. Zo zou het mogelijk moeten worden voor bedrijven in de deeleconomie om gebruik te maken van DigiD, de online identificatiedienst van de overheid.

Dat staat in ‘Innoveren in de deeleconomie’, een rapport in opdracht van het ministerie van Economische Zaken dat vrijdag is verschenen. Het onderzoek is uitgevoerd door ShareNL, een kennisorganisatie voor de deeleconomie.

Bij veel diensten is het handig om de identiteit vast te stellen van gebruikers: om bijvoorbeeld zeker te weten dat een Airbnb-huurder echt is wie hij zegt dat hij is. Door het DigiD-platform open te stellen voor derden kan de overheid zorgen dat gebruikers elkaar beter kunnen vertrouwen, is het advies.

Nu lopen diensten waarmee mensen via internet boten, maaltijden, huizen, gereedschap delen nog te vaak tegen belemmeringen aan. Dat terwijl diensten in de deeleconomie goed zijn voor vernieuwing en duurzaamheid.

Een ander probleem in de deeleconomie is dat er niet altijd eerlijk geconcurreerd wordt met bestaande diensten, bijvoorbeeld omdat milieu- of veiligheidseisen worden ontdoken. De overheid kan dat oplossen door regelgeving op te leggen maar ook door de regels te herzien.