Handbalsters Oranje halen voor het eerst in de geschiedenis de finale van het WK

De Nederlandse dameshandbalploeg heeft vrijdagavond de finale van het wereldkampioenschap handbal bereikt. Het team versloeg de Poolse tegenstanders in het Deense Herning met 30-25. Nooit eerder kwamen de Nederlandse handbalsters zo ver in het toernooi om de wereldbeker.

De Nederlandse vrouwen begonnen de halvefinalewedstrijd goed en stonden al vrij snel 10-4 voor. Halverwege de wedstrijd leidde Nederland met 15-8. Na een goede eerste helft begonnen de Nederlandse dames ook voortvarend aan de tweede helft. Het laatste kwartier werd het nog even spannend omdat Polen terugkwam tot 27-24, maar Nederland wist een voorsprong te behouden.

In de groepsfase won Nederland al eerder van Polen (31-20). Afgelopen woensdag was de Poolse ploeg er echter wel in geslaagd om het hoog ingeschaalde Rusland uit het toernooi te spelen met 21-20.

Het team van bondscoach Henk Groener verbeterde woensdag met een plaats in de halve finale al het beste Nederlandse WK-resultaat ooit. Dat was tot op heden een vijfde plaats op het mondiale eindtoernooi in 2005.

De Nederlandse handbalsters zijn bezig aan een ongekend sterk toernooi. De ploeg is nog ongeslagen en in de achtste finale werd Servië, de winnaar van het zilver bij het wereldkampioenschap in 2013, al met 36-20 verslagen. (NRC)