Shell kan in Nederland gedaagd worden voor lekkages Nigeria

Oliemaatschappij Shell kan in Nederland voor de rechter gedaagd worden voor de gevolgen van olielekkages bij projecten van een dochteronderneming in Nigeria, zo heeft het gerechtshof in Den Haag vrijdag bepaald. Het hof verwerpt daarmee een eerdere uitspraak uit 2013, toen vier Nigeriaanse boeren Shell verantwoordelijk wilden houden voor vervuiling als gevolg van olielekkages. Toen oordeelde de rechtbank nog dat het moederbedrijf niet aansprakelijk kon worden gesteld voor wat er bij het dochterbedrijf in Nigeria gebeurde.

De boeren gingen daartegen samen met Milieudefensie in hoger beroep. De rechter heeft de eisers nu gelijk geven: het hof heeft wel degelijk jurisdictie in de zaak tegen Shell en de dochteronderneming in Nigeria.

Volgens Shell moet de zaak door een lokale rechter behandeld worden, en niet door een Nederlandse, omdat het om lekkages in Nigeria gaat. Daarnaast worden de lekkages volgens het oliebedrijf veroorzaakt door sabotage en oliedieven die proberen brandstof af te tappen van pijpleidingen. Onder de Nigeriaanse wet is Shell in dat geval niet aansprakelijk.

De Nederlandse rechter oordeelt echter dat het „nog te vroeg is om te oordelen dat de lekkages zijn veroorzaakt door sabotage”. Het hof heeft daarnaast bepaald dat Shell inzage moet geven in documenten over de mogelijke oorzaken van de lekkages.

In de uitspraak van vrijdag wordt niet beoordeeld of het bedrijf al dan niet verantwoordelijk is voor de vervuiling. Daar gaat nu verder over geprocedeerd worden. De inhoudelijke behandeling gaat in maart 2016 verder.

Een woordvoerder van Shell in Nigeria liet tegenover persbureau Reuters weten „teleurgesteld” te zijn over het vonnis.

In januari betaalde Shell in een andere zaak de Bodo-gemeenschap in de Nigerdelta nog 70 miljoen euro ter ter compensatie voor twee lekken in een pijpleiding in 2008. Shell had in 2011 al erkend dat die lekkages waren veroorzaakt door ‘bedrijfsfouten’. Van de 70 miljoen euro is 45 miljoen intussen verdeeld onder de 15.000 getroffen bewoners van de regio, de overige 25 miljoen wordt gebruikt voor gemeenschapsprojecten zoals ziekenhuizen en scholen.