Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Rechter: zzp’ers van PostNL zijn in dienst

Een onbekend aantal zelfstandige pakketbezorgers van PostNL heeft eigenlijk toch een arbeidsovereenkomst. Dat is het gevolg van de uitspraak die de rechtbank Noord-Holland vrijdag deed in een drietal rechtszaken.

In heel Nederland zijn negentien zelfstandigen die pakjes voor PostNL rondbrengen naar de rechter gestapt. Hun contracten werden niet verlengd wegens „klachten”, terwijl andere collega’s een arbeidscontract kregen aangeboden. PostNL (56.000 werknemers, 4,3 miljard euro omzet) deed dat eerder dit jaar in een poging een oplossing te vinden voor de sterk bekritiseerde constructies die het bedrijf gebruikt om pakketbezorgers niet in dienst te nemen.

Veel bezorgers zijn zelfstandigen zonder personeel die zelf een autobus moeten aanschaffen met het logo van het bedrijf en die in een tenue van het bedrijf pakketjes dienen te bezorgen zonder dat zij in dienst zijn.

De rechter heeft nu bepaald dat in twee van de drie voorgelegde zaken de bezorgers eigenlijk gewoon in dienst zijn. Juist door de „gedetailleerde instructies” die PostNL geeft, bijvoorbeeld over de eisen aan de kleding, bus, schoeisel kan volgens de rechter niet gezegd worden dat er sprake is van „zelfstandig ondernemerschap”.

De rechter concludeert dat ook omdat de twee pakketbezorgers zich alleen mogen laten vervangen door vooraf door PostNL goedgekeurde vervangers en omdat de bezorgers alleen maar voor PostNL werken en niet voor andere opdrachtgevers waardoor zij in een „economisch afhankelijke positie” zitten. Daarom is er in feite sprake van een arbeidsovereenkomst en had het contract niet op kunnen worden gezegd.

Bij de derde zaak was de pakketbezorger al langer zelfstandige en opereerde hij meer als ondernemer. Volgens de rechter kan de weging per zaak verschillen.