Peso in vrije val, maar broodnodige dollars stromen Argentinië weer in

Door het opheffen van restricties op de handel in buitenlandse valuta, stortte de Argentijnse peso in. Toch breekt er geen paniek uit.

Mauricio Macri laat er geen gras over groeien. De nieuwe Argentijnse president, gekozen op 22 november, kondigde woensdagavond aan de kapitaalbeperkingen die sinds 2011 van kracht zijn, op te heffen. Argentijnen mogen nu weer vrij dollars kopen. Als gevolg daarvan daalde de waarde van de peso ten opzichte van de dollar met 30 procent in 24 uur.

Een pijnlijke maatregel, die vooral burgers treft wier spaargeld ineens dertig procent minder waard is. Noodzakelijke pijn om de kwakkelende economie uit het slop te trekken, zo redeneert de president.

„Het beëindigen van de valutarestricties is de eerste stap in het verbeteren van de economie”, aldus de Argentijnse minister van Financiën Alfonso Prat-Gay tijdens een persconferentie.

Eerder al schafte Macri de omstreden exportbelastingen op rundvlees en graan af en kondigde hij aan de 35 procent belasting op soja-export met vijf procentpunt per jaar te verlagen. Hiermee maakt Macri korte metten met het economische beleid van staatsinterventie, zoals dat twaalf jaar door de vorige presidenten Cristina en Néstor Kirchner werd uitgevoerd.

Zij tuigden protectionistische maatregelen op om het land te beschermen tegen een kapitaalvlucht, maar met ongewenste gevolgen: door de restricties droogden internationale investeringen vrijwel op en ontstond een levendige zwarte markt voor dollars.

Parallelle wisselkoersen

Dat de geldontwaarding pijn doet, nemen de meeste Argentijnen daarom voor lief. Zij krijgen er een economie voor terug die voor het eerst in ruim een decennium weer wordt blootgesteld aan de ongecensureerde krachten van de internationale markt. Het maakt een einde aan de parallelle wisselkoersen die de economie jarenlang in een houdgreep hielden.

En dat betekent geld in het laatje. Met het opheffen van de restricties, brengt export twee keer zoveel geld op. Internationale handel vindt vaak plaats in dollars, maar in Argentinië werden onder het bewind van Kirchner zaken gedaan via een kunstmatig vastgelegde wisselkoers. In het afgelopen jaar was de dollar volgens die koers zo'n negen Argentijnse peso waard. Maar op de zwarte markt ging een dollar voor zestien peso over de toonbank.

Exporteurs van grondstoffen hielden hun oogsten na de verkiezingswinst van Macri daarom vast, anticiperend op een versoepeling van de restricties. Nu zullen zij hun waar voor twee keer zoveel geld kunnen verkopen als voorheen en zo broodnodige dollars het land binnenhalen.

De regering verwacht dat de komende maand tussen de 15 en de 20 miljard dollar Argentinië binnenstroomt als gevolg van een verhoogde export en kredieten van buitenlandse banken.

Prijzen levensmiddelen stijgen

Met deze maatregelen is president Macri zijn termijn voortvarend begonnen. De volgende hobbel is een akkoord met twee Amerikaanse hedgefondsen, waardoor Argentinië al sinds 30 juli 2014 technisch failliet is. Die stap, beloofde Macri, wordt spoedig gezet.

Hoewel internationale investeerders positief reageerden op de maatregelen, en groot protest uitbleef onder de bevolking, wacht de Argentijnen een spannende Kerst. De inflatie was met 30 procent al hoog en loopt nu verder op. De prijzen van levensmiddelen zullen voorlopig alleen maar stijgen.

    • Floor Boon