‘Nuon: sluiting Amsterdamse kolencentrale bespreekbaar’

De sluiting moet wel ‘fair’ gebeuren. De coalitie is het nog niet eens over de sluiting.

De Amsterdamse Hemwegcentrale. Foto Lex van Lieshout / ANP

Nuon is bereid te kijken of de kolencentrale in het Amsterdamse Westelijk havengebied gesloten kan worden. Dat heeft Nuon-bestuurder Martijn Hagens gezegd tegen EenVandaag. Voorwaarde is volgens het energiebedrijf dat die sluiting ‘fair’ gebeurt.

De Tweede Kamer stemde eind november voor een motie waarin werd besloten dat alle Nederlandse kolencentrales op termijn dicht moeten. Deadlines zijn er nog niet, behalve het eerdere besluit dat de vijf oudste centrales uiterlijk 1 juli 2017 gesloten moeten zijn. De centrale in Amsterdam hoort daar niet bij.

De sluiting van de Amsterdamse Hemwegcentrale is “bespreekbaar”, zei Hagens tegen EenVandaag. Het bedrijf wil financiële compensatie en een oplossing voor de tweehonderd man personeel. Eerst moet er duidelijkheid komen over de vraag of het bijstoken van biomassa voldoende vergroening oplevert om de energiecentrales open te houden. De installatie zelf zou nog mee kunnen tot 2030 en is eventueel op biomassa aan te passen. Er bestaat echter een kans dat de Kamer ook de groenere kolencentrales versneld dicht wil hebben.

Kapitaalvernietiging

De motie om alle kolencentrales gefaseerd te sluiten werd gesteund door de Partij van de Arbeid. Coalitiepartner VVD wil dat een aantal nieuwere installaties, zoals die in de Eemshaven en op de Maasvlakte, in bedrijf mogen blijven. De installaties hebben miljarden gekost en zijn pas dit jaar in gebruik genomen. Minister Kamp sprak van kapitaalvernietiging. Ook het CDA is kritisch: de nieuwere centrales zouden veel zuiniger zijn dan de alternatieven in het buitenland.

    • Bastiaan Nagtegaal