Nergens doden agenten zo vaak als in Kern County

In de dunbevolkte Amerikaanse deelstaat kwamen meer mensen om door politiekogels dan in New York.

Een screenshot uit de documentaire.

Bijna vier maanden na de dood van Jason Alderman weet zijn familie nog steeds niet precies hoe hij om het leven kwam. Het waren politiekogels, zo veel is duidelijk. Maar hoe vaak werd de 29-jarige Jason bijvoorbeeld geraakt? Zijn tante Tracy zou het graag horen, al is het alleen maar om het verdriet te kunnen verwerken.

Bekijk hier een documentaire die The Guardian maakte over politiegeweld in Kent County:

Jason werd in augustus doodgeschoten na een overval op een broodjeszaak van de keten Subway in Californië. Volgens de politie trok hij een mes, maar die lezing werd al snel gewijzigd. Het bleek een kleine autokrik. Desondanks is er niemand gestraft voor Jasons dood. Het politiegeweld was gegrond, zo besloten de onderzoekers.

Alderman is geen uitzondering in Kern County, een dunbevolkt gebied in het hart van de staat California. Alleen al dit jaar kwamen er in de deelstaat al dertien mensen om het leven door politiekogels. Meer dan in de stad New York, waar bijna tien keer zo veel mensen wonen.

Tot een veroordeling komt het nooit

Ondanks de vele doden is er in Kern al tien jaar geen agent meer schuldig bevonden aan moord, doodslag of excessief geweld, zo stelt The Guardian in een groot onderzoek naar politiegeweld in de Verenigde Staten. Dat het politiecorps van Kern zijn eigen incidenten moet onderzoeken, maakt die statistiek voor nabestaanden alleen maar verdachter.

Greg Williamson van de politie in de deelstaat wil daar overigens niets van weten. Hij zegt tegenover The Guardian:

“Het is niet dat agenten andere agenten onderzoeken. Het zijn inspecteurs met honderden jaren ervaring die deze onderzoeken uitvoeren en deze besluiten nemen. Ik denk niet dat zij daaraan beginnen met de gedachte: we weten dat deze agent fout is, maar dat gaan we rechtbreien.”

Lees het volledige onderzoek van The Guardian - verdeeld over vijf verhalen - hier.

    • Joost Pijpker