Nederland verslaat België in het Groot Dictee

Het Nederlandse team bleek in de nieuwe finaleronde sterker dan de Vlamingen.

Presentatoren Philip Freriks en Freek Braeckman, met tussen hen in Mark Beumer (rechts van Freriks) en Frank Ketelaar. Foto Jeroen Jumelet / ANP

Nederland heeft het Groot Dictee der Nederlandse taal gewonnen. Voor het eerst werd er dit jaar een finaleronde gehouden waarin de beste bekendheden en krantenlezers van Nederland en België het tegen elkaar opnamen. De Nederlandse scenarist Frank Ketelaar (onder meer bekend van Overspel) en Mark Beumer versloegen komiek Bart Cannaerts en Bert De Kerpel.

Van de deelnemers in de zaal scoorden de Vlamingen met 21 fouten gemiddeld iets beter dan de Nederlanders, die er 24 maakten. Krantenlezers Mark Beumer en Bert De Kerpel presteerden het beste, en maakten beiden elf fouten.

In de finaleronde moesten de deelnemers zes woorden schrijven: tomaten-groentesoep, of-of-, caffè latte, F-16-piloot, déjà-vugevoel en gequeued. In die woorden maakten de Nederlanders zes fouten en de Belgen acht.

De tekst werd dit jaar geschreven door Lieve Joris. De van oorsprong Vlaamse reizend schrijver woont al dertig jaar in Nederland. Ze spreekt intussen zelfs met een harde g. Joris zei het vooraf belangrijk te vinden dat in het Dictee geen taal stond die ze zelf niet zou gebruiken:

“Mijn vader heeft eens op de eerste bladzijde van een manuscript van mij een spelfout gevonden. Daar was hij heel trots op. Dat woord zit in het Groot Dictee.”

    • Bastiaan Nagtegaal