Iran doet komende dagen afstand van verrijkt uranium

Het land geeft daarmee gehoor aan de eisen die zijn vastgelegd in het atoomakkoord van afgelopen zomer.

Controleurs van atoomagentschap IAEA in de centrifuge in Natanz. Foto Kazem Ghane / EPA

Iran doet de komende dagen afstand van vrijwel al zijn verrijkt uranium. De radioactieve stof wordt verscheept naar Rusland, zo liet het hoofd van het Iraanse programma voor kernactiviteiten zaterdag volgens persbureau Reuters weten. Iran geeft daarmee gehoor aan de eisen die zijn vastgelegd in het atoomakkoord van afgelopen zomer.

In de overeenkomst werd onder meer afgesproken dat Iran de komende jaren niet meer dan 300 kilo verrijkt uranium mag bezitten. Door nu ongeveer 9.000 kilo van de radioactieve stof aan Rusland over te dragen, voldoet het land nu bijna aan die eis. In ruil daarvoor kreeg Iran eerder al onverrijkt uranium.

Sancties worden afgebouwd

Dat Rusland Iran wilde helpen bij het kwijtspelen van de uraniumberg was al bekend. Op wat voor termijn het islamitische land het surplus aan uranium wilde afstoten was nog niet expliciet bevestigd. Wel liet de Iraanse regering eerder deze week al weten dat ze nog voor het einde van het jaar aan de atoomeisen wilde voldoen.

Iran sloot in juli een nucleair akkoord met onder meer de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Het land moet zijn nucleaire programma afbouwen en inspecteurs van het internationale atoomenergieagentschap IAEA aan de militaire locaties toelaten. In ruil daarvoor worden de internationale sancties tegen Iran afgebouwd.

    • Joost Pijpker