26 Persoonlijke verhalen over 2015

Voor architect Francine Houben was 2015 een heus jubeljaar. Met prijzen en droomopdrachten. Maar er was ook een schaduwkant. Haar vader overleed en tijdens de aanslagen in Parijs werd een voormalige stagiaire van haar architectenbureau vermoord. Succes en tegenslag liggen in deze reeks van 26 persoonlijke verhalen vlak naast elkaar.

De persoonlijke verhalen, die samen een eigenzinnig profiel van het afgelopen jaar vormen, zijn vanaf 19 december tot het einde van het jaar hier te lezen.

Uitvoerige portretten, waar een jaar aan is gewerkt, worden afgewisseld met korte schetsen van een bijzondere dag. Zo volgde Herien Wensink het uitzonderlijke jaar van Ivo van Hove, die debuteerde op Broadway en samenwerkte met David Bowie. Freek Schravesande beschrijft de dag waarop circusdirecteur Milko Steyvers het lachen verging omdat zijn circustent werd opgerold door de Belastingdienst.

In het hart ligt de weerslag van een lang en vriendschappelijk gesprek dat zes politieke tekenaars met Coen Verbraak voerden over cartoons in tijden van terreur.

Politiek verslaggever Petra de Koning nam dit jaar eens goed de tijd voor de premier. Ze ging 30 keer met hem op pad, in de provincie, in China en in de VS. Ze zag een vriendelijke, goedlachse en ambitieuze controlfreak. Mark Rutte opent een sportevenement met opgestroopte mouwen, maar zal nooit een bal aanraken. Rutte had een goed jaar, totdat de Teevendeal opspeelde. In het dramatische Kamerdebat daar over hield hij de deemoed onder controle en had hij ook nog een aardig woord voor opponent Alexander Pechtold.

    • Michel Kerres
    • Chef Nrc Weekend