Verstappen: verschil motoren te groot

De nieuwe Formule 1-ster Max Verstappen vindt dat zijn sport grondig moet veranderen. De grote verschillen tussen motoren in de Formule 1 staan in zijn ogen een eerlijke competitie in de weg. „Dit kan niet zo doorgaan”, zegt de achttienjarige autocoureur vandaag in een interview in deze krant. „Het is nu vooral een motorenkampioenschap”, vindt hij. Formule 1- baas Bernie Ecclestone en race-autoriteit FIA willen in 2017 de sport juist attractiever maken door nieuwe motoren toe te laten: sneller, heftiger met meer grip, meer power. Verstappen kijkt in het gesprek terug op zijn succesvolle debuutjaar in de koningsklasse van de autosport. De Limburger maakte vooral indruk met spectaculaire inhaalacties. Maar het verschil tussen Mercedes en de andere teams, waaronder het talententeam Toro Rosso waarvoor Verstappen rijdt, is te groot. Alleen Ferrari haalde regelmatig het podium. „Als er twintig, dertig PK tussen de ene en andere fabrikant zit, kun je dat nog overbruggen met een goede auto. Maar tachtig tot negentig PK is gewoon een seconde per ronde”, zegt Verstappen. Zijn team krijgt komend seizoen een Ferrari-motor van 2015. Die heeft meer vermogen dan de Renault-motor van dit jaar. Maar Verstappen weet al dat het niet genoeg zal zijn om prijzen te halen.

    • Harry Meijer