Democraten VS sussen rel over dataroof

Campagnemedewerkers Sanders krijgen weer toegang tot informatie over kiezers.

Senator Bernie Sanders Erik S. Lesser / EPA

De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders en het bestuur van zijn Amerikaanse partij lijken een hoog opgelopen conflict over een mogelijke dataroof te hebben bijgelegd. Dat meldt persbureau Reuters. Campagnemedewerkers van de politicus krijgen weer toegang tot een belangrijke database met informatie over kiezers.

Medewerkers van senator Sanders verloren vrijdag hun toegang tot die database. De straf werd opgelegd door het Democratische partijbestuur, omdat een medewerker van Sanders een computerstoring zou hebben aangegrepen om informatie te bemachtigen die was verzameld voor presidentskandidaat Hillary Clinton.

Sanders is belangrijkste concurrent Clinton

Sanders en Clinton willen allebei de Democratische partij vertegenwoordigen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2016. In het voorjaar zullen er voorverkiezingen worden gehouden, waarin wordt bepaald welke kandidaat een gooi mag doen naar het presidentschap. Daarvoor voeren de kandidaten nu campagne.

Sanders, senator voor de staat Vermont, werd de afgelopen tijd vrij onverwacht de belangrijkste concurrent van Hillary Clinton. Zij is de favoriet voor het Democratische kandidaatschap bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgend jaar. De zelfverklaarde socialist Sanders is vooral bij jonge kiezers populair.

De Democratische presidentskandidaten maken gebruik van één computerdatabase, waarin informatie over kiezers is verzameld. Campagneteams gebruiken die informatie om hun strategie te bepalen en om donaties op te halen. Een firewall moet voorkomen dat ze elkaars informatie kunnen raadplegen. Maar door de storing konden medewerkers van Sanders naar verluidt toch meekijken in het systeem van Clinton.

Woordvoerder Sanders: geen informatie van Clinton opgeslagen

Een woordvoerder van Sanders noemde de beschuldiging “schandalig”. Er zou geen informatie van Clinton zijn opgeslagen. Het campagneteam van Sanders kondigde vrijdag aan naar de rechter te stappen om weer toegang te krijgen tot de informatie over kiezers.

Die rechtszaak lijkt nu van de baan. Volgens het partijbestuur heeft het team van Sanders informatie verstrekt over het voorval en toegezegd mee te werken aan een onderzoek. Partijvoorzitter Debbie Wasserman-Schultz laat onderzoeken of de medewerkers van Sanders alle illegaal verkregen data hebben verwijderd.

Toch is het maar zeer de vraag of de kou daarmee uit de lucht is. Zo beschuldigde het campagneteam van Clinton de ploeg van Sanders al eerder van de diefstal van belangrijke informatie. En het campagneteam van Sanders beschuldigt het partijbestuur juist van partijdigheid in het voordeel van Clinton.

    • Niels Posthumus