Chinese eigenaar helpt ADO uit financiële problemen

Na lang en zwaar overleg met eigenaar Wang heeft de Haagse club nu een begroting die “meer dan sluitend” is.

Hui Wang voor het stadion van ADO. Foto Evert-Jan Daniels / ANP

ADO Den Haag is voorlopig uit de financiële problemen. De voetbalclub heeft de afgelopen tijd “intensieve en constructieve” gesprekken gehad met zijn Chinese grootaandeelhouder Hui Wang. Dat overleg heeft ertoe geleid dat de begroting voor dit seizoen nu “meer dan sluitend” is, zo meldt ADO zaterdag op zijn website.

Voor de voetbalclub uit de Eredivisie dreigde een tekort van 1,3 miljoen euro als Wang niet met geld over de brug kwam. De Chinese geldschieter beloofde eerder dit seizoen 3,7 miljoen euro te investeren in ADO. Het eerste deel – zo’n 1,9 miljoen euro – had al lang binnen moeten zijn, maar liet nog altijd op zich wachten.

Hoeveel geld Wang nu heeft overgemaakt, wordt uit de verklaring van ADO niet duidelijk. De nummer 12 van de competitie beperkt zich tot de mededeling dat er “een financiële oplossing” is gevonden. Daarmee hoeft ADO niet meer te vrezen dat het door de KNVB wordt ingedeeld in categorie 1, het zorgenklasje van de voetbalbond.

‘Dezelfde visie voor ADO’

Volgens de Haagse voetbalclub had zowel ADO als grootaandeelhouder Wang moeite met de “cultuurverschillen”, maar zijn die problemen nu besproken. De club schrijft:

“Wederzijds begrip heeft de partijen inmiddels dichter bij elkaar gebracht, voor zover dit nodig was. Uit de gesprekken bleek dat zowel de club ADO Den Haag als haar grootaandeelhouder dezelfde visie voor ADO Den Haag delen.”

Een uitkomst bij ADO leek afgelopen week nog ver weg nadat Wang zich afmeldde voor de aandeelhoudersvergadering van vrijdag. Bij die gelegenheid hoopte de voetbalclub op tekst en uitleg over het uitblijven van de beloofde betaling. Volgens Wang zelf had die vertraging te maken met “een reeks procedures”, zo zei hij tegen de NOS.

    • Joost Pijpker