Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Chelsea bevestigt komst van Hiddink als nieuwe trainer

De 69-jarige Nederlander blijft tot het einde van dit seizoen bij de Britse voetbalclub.

Guus Hiddink in 2009, in dienst van Chelsea.
Guus Hiddink in 2009, in dienst van Chelsea. Foto Daniel Hambury / EPA

Guus Hiddink volgt de ontslagen José Mourinho op als trainer van Chelsea. Hij vervult die taak tot het einde van het seizoen, zo meldt de Britse club zaterdag. Chelsea bevestigt daarmee de berichten in Britse media, die donderdag al schreven dat Hiddink de nieuwe oefenmeester werd op Stamford Bridge.

Voor de Russische eigenaar Roman Abramovitsj is de Nederlander de ideale kandidaat om “het maximale uit onze getalenteerde selectie te halen”. Het kwakkelende Chelsea staat momenteel namelijk zestiende in de Premier League. De club uit Londen – vorig jaar nog landskampioen – staat met 15 punten slechts één punt boven de degradatiestreep.

Tijdens de wedstrijd van zaterdagmiddag tegen Sunderland zit Hiddink overigens nog niet op de bank. De Varssevelder maakt zijn rentree waarschijnlijk volgende week tegen Watford. In een verklaring van Chelsea zegt Hiddink over zijn terugkeer:

“Ik ben blij dat ik terugkeer op Stamford Bridge. Chelsea is één van de grootste voetbalclubs ter wereld, maar staat nu op een positie waar zij niet thuishoort. Ik ben er desondanks zeker van dat we dat kunnen veranderen.”

Ontslagen bij Oranje

De 69-jarige Hiddink was in 2009 ook al eens interim-trainer bij Chelsea, na het ontslag van Luiz Felipe Scolari. De Nederlander leidde The Blues – die dat seizoen ook zwak begonnen – naar de winst in de FA Cup. Voordat hij bij Chelsea begon trainde Hiddink onder meer PSV, Real Madrid en het Zuid-Koreaanse voetbalelftal.

De laatste functie die de Achterhoeker uitoefende, was bondscoach van het Nederlands elftal. Hij nam die taak na het WK van 2014 over van Louis van Gaal. Na een reeks teleurstellende uitslagen bij de kwalificatie voor het EK van 2016 werd het contract van Hiddink in juli beëindigd. Hij werd opgevolgd door Danny Blind.