AZ nog net gelijk tegen Utrecht, PSV en Heracles winnen

PEC Zwolle, FC Utrecht en FC Groningen hadden alle drie een teleurstellende avond.

Luuk de Jong scoort de 3-2 tegen PEC Zwolle.

Titelverdediger PSV gaat na de thuiszege zaterdagavond op PEC Zwolle tevreden de winterstop in, om zich vanaf begin januari te gaan voorbereiden op een drukke tweede seizoenshelft. De landskampioen moest voor eigen publiek nog wel een keer hard werken. Een voorsprong van 2-0 werd makkelijk weggegeven, maar PSV-spits Luuk de Jong scoorde de winnende treffer na een voorzet van de teruggekeerde Belg Maxime Lestienne: 3-2.

PSV beleefde een wisselende eerste helft van het seizoen. Tegen ieders verwachting in bereikten de Eindhovenaren de achtste finales van de Champions League en deze week plaatsten ze zich ook voor de kwartfinales van het KNVB-bekertoernooi. In de eredivisie werden echter onnodig veel punten verspeeld. PSV speelde vijf keer gelijk tegen ‘kleine’ clubs als Willem II, Excelsior, ADO Den Haag, Roda JC en verloor bij Heracles.

De landskampioen leek het duel met PEC Zwolle in het Philips Stadion snel te beslissen. De bezoekers kregen de eerste kansen, maar PSV was direct effectief bij de eerste mogelijkheid. Linksbuiten Jürgen Locadia stelde Gastón Pereiro in staat om eenvoudig de score te openen. De twintigjarige Uruguayaan tekende ook voor de tweede treffer, door na een voorzet van Davy Pröpper stijlvol en makkelijk weg te draaien bij tegenstander Trent Sainsbury en koelbloedig af te ronden.

PEC bleef het eigen, aanvallende spel spelen en kwam terug in de wedstrijd na hands van PSV-verdediger Héctor Moreno. Aanvoerder Bram van Polen schoot de gegeven strafschop net buiten bereik van keeper Jeroen Zoet binnen. Van Polen stond ook aan de basis van de gelijkmaker. De verdediger vuurde van eigen helft een voorzet richting spits Lars Veldwijk, die geen strobreed in de weg werd gelegd om snoeihard zijn negende competitietreffer te maken.

Door de onverwachte tussenstand ontstond na rust een fel voetbalgevecht, waarbij de bezoekers de wedstrijd probeerden te ontregelen en PSV-spits De Jong enkele grote kansen miste. Bij PSV vierde Lestienne een emotionele terugkeer. De vleugelaanvaller was door het overlijden van zijn beide ouders kort na elkaar sinds eind september uit de roulatie en mocht de laatste twintig minuten meedoen. Uitgerekend de Belg leidde de winnende treffer in. Lestienne gaf de voorzet die De Jong kon binnenkoppen: 3-2.

AZ - FC Utrecht: 2-2

In een wedstrijd die in de slotfase alle kanten op ging, hebben AZ en FC Utrecht zaterdag allebei genoegen moeten nemen met een punt. De Alkmaarse ploeg voelde zich bekocht, omdat in de tachtigste minuut een treffer van invaller Robert Mühren ten onrechte werd afgekeurd door de arbitrage. In plaats van 2-0 stond het vijf minuten later ineens 1-2 voor de bezoekers. Dankzij een benutte strafschop in blessuretijd van Jeffrey Gouweleeuw pakte AZ toch nog een puntje: 2-2.

Ron Vlaar zal zich zijn terugkeer in de eredivisie zodoende lang heugen. De verdediger maakte na 3,5 jaar afwezigheid zijn rentree op de Nederlandse velden, in het shirt van zijn jeugdliefde AZ. Vlaar, één van de vier nieuwelingen in de Alkmaarse basis, kon niet voorkomen dat FC Utrecht in de openingsfase een paar grote kansen kreeg. De bezoekers combineerden makkelijk door de defensie van AZ, maar verzuimden door te drukken. De Franse topschutter Sébastien Haller werd na een flitsende aanval vrij voor Gino Coutinho gezet, maar hij stuitte op de doelman. Even later schoot linksbuiten Patrick Joosten de bal na een handige actie net voorlangs.

Geheel tegen de verhoudingen in kwam AZ na 26 minuten op voorsprong via Mattias Johansson. De Zweedse rechtsback kreeg de bal wat gelukkig voor zijn voeten en krulde die vervolgens met links langs keeper Robbin Ruiter: 1-0. FC Utrecht moest na rust verder zonder de aangeslagen spelmaker Yassin Ayoub, vorige week nog de ‘matchwinner’ tegen Ajax (1-0). In de spectaculaire slotfase ging de wedstrijd alle kanten op. Eerst vierde Mühren in de tachtigste minuut de 2-0. Tot ongeloof van alle Alkmaarders keurde scheidsrechter Bas Nijhuis die treffer echter af, op aangeven van zijn grensrechter.

Vijf minuten later stond Utrecht ineens voor. Ruud Boymans vierde zijn rentree na een jaar blessureleed met de gelijkmaker, waarna Haller met een prachtige voetbeweging voor de 1-2 zorgde. AZ hield toch nog een puntje over aan het duel toen Gouweleeuw in blessuretijd koel bleef vanaf 11 meter.

Heracles Almelo - FC Groningen: 2-1

Heracles Almelo weet weer hoe een zege in de eredivisie proeft. Met dank aan Gino Bosz maakte de club zaterdagavond een einde aan een serie van vijf competitieduels op rij zonder zege. De verdediger tekende in de slotminuut van het duel met FC Groningen voor de winnende treffer (2-1).

Bosz bekroonde met een mooie vrije trap een ijzersterke eerste helft van de competitie van Heracles. De formatie gaat als vierde club van Nederland de winterstop in. Vorig seizoen stond Heracles vijftiende na zeventien duels in de eredivisie. Ook FC Groningen mag terugkijken op een goed kalenderjaar, met winst van de KNVB-beker en Europees voetbal. De ploeg heeft vier punten minder dan de concurrent uit Almelo.

Heracles en FC Groningen speelden niet de beste wedstrijd van het seizoen. Trainer Erwin van de Looi had een goed excuus voor het tegenvallende spel van zijn ploeg. Hij miste de geblesseerde Hedwiges Maduro, Rasmus Lindgren, Tom Hiariej, Dino Islamovic en Mimoun Mahi. Daarbij was Johan Kappelhof geschorst.
Bryan Linssen speelde vorig seizoen nog voor Heracles en zit zelfs nog in de WhatsApp-groep van de spelers van de club uit Almelo. Het leek wel of Dario Vujicevic in de 39e minuut even was vergeten dat zijn oude ploeggenoot nu het shirt van FC Groningen draagt. Hij schoof de bal zomaar in de voeten van Linssen, die koelbloedig profiteerde (0-1). De thuisclub had slechts twee minuten nodig voor de gelijkmaker. Paul Gladon trof doel na goed voorbereidend werk van Oussama Tannane (1-1). Met zijn treffer bedankte de spits trainer John Stegeman voor het vertrouwen dat hij kreeg. Gladon kreeg namelijk de voorkeur boven Wout Weghorst, de topschutter van Heracles.

In de tweede helft had Heracles het beste uitzicht op een zege. Brahim Darri en Thomas Bruns misten echter in kansrijke positie. Invaller Oussama Idrissi verzuimde FC Groningen aan een zege te helpen. Uiteindelijk was het Bosz die de ontmoeting met een vrije trap besliste. (ANP)