Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Asscher: praktijk moskee salafisten is afschuwelijk

De Al Fitrahmoskee in Utrecht zorgt voor problemen in wijk Overvecht door „afschuw” van ongelovigen te prediken. Dit blijkt uit onderzoek van NRC.

Minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) en burgemeester Jan van Zanen maken zich zorgen over de invloed van een fundamentalistische moskee op de Utrechtse wijk Overvecht. De moskee zou kinderen opvoeden met een afkeer van de Nederlandse maatschappij en onverdraagzaamheid verspreiden.

Asscher noemt dit een „volstrekt ongewenste situatie” en vindt het „afschuwelijk dat mensen worden aangezet zich af te keren van onze samenleving”. Hij overweegt op aangeven van de Tweede Kamer salafistische organisaties te verbieden. NRC onderzocht de invloed die uitgaat van een van de grootste salafistische organisaties: de Al Fitrahmoskee. In Overvecht zorgt de organisatie voor problemen. Leden van de moskee spreken gematigde moslims aan op ‘on-islamitisch’ gedrag. Ook proberen zij te voorkomen dat hun kinderen op de basisschool naar muziek luisteren, films te zien krijgen of meedoen aan cultuureducatie, omdat dit niet zou mogen van hun geloof. Schoolbesturen wordt gevraagd lesinhoud te wijzigen. Sommige kinderen accepteren geen gezag meer van autochtone, ongelovige leerkrachten. Het zou het gevolg zijn van de lessen die zij krijgen bij Al Fitrah. De Nederlands-Syrische imam van de moskee, Suhayb Salam, vindt dat moslims „afschuw” moeten hebben van ongelovigen.

„De situatie in dit artikel is er een waarbij we niet mogen wegkijken”, zegt Asscher desgevraagd. „Mensen worden onder druk gezet vanwege de manier waarop zij hun geloof invullen, vanwege de individuele keuzes die ze maken. Onverdraagzaamheid wordt uitgedragen. Ook al is dit misschien niet onwettig, het is volstrekt ongewenst en ook dan kunnen we actie ondernemen.”

Opvallend veel Utrechtse Syriëgangers volgden voor vertrek les in de Al Fitrahmoskee, aldus opsporingsbronnen. Er is geen indicatie dat zij er zijn geronseld voor de jihad. Zolang geen strafbare feiten worden geconstateerd, zegt Utrechts burgemeester Jan van Zanen niet veel aan de situatie te kunnen doen, anders dan zich door de AIVD laten informeren en met de moskee in gesprek te blijven.

Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA), die de motie indiende voor een verbod op salafistische organisaties, vindt Van Zanens houding „laf”. „Hij moet ouders waarschuwen dat ze hun kinderen niet naar die moskee sturen. Kinderen worden daar geïndoctrineerd door een beweging die haat zaait. Al Fitra is de PVV van de moslimgemeenschap.” Kamerlid Sadet Karabulut (SP) vindt dat „lokale autoriteiten zich niet langer moeten laten ringeloren” door de moskee.