Opinie

    • Georgina Verbaan

Als dit waar is

Omdat een odeur met klauwen en een bochel heel geniepig mijn neus in klom, dook ik op zoek naar kattenbakkorrels de gangkast in waar ik direct kopje onder ging in een zee van lege wijnflessen. Happend naar lucht bedacht ik me dat men volgens het internet tegenwoordig kerstbomen van lege flessen maakt. Van veel mensen op het internet weiger ik te geloven dat ze ook echt zouden kunnen bestaan. Het internet suggereert namelijk zelfs dat er mensen zijn die van nog mallere dingen kerstbomen maken. Van papieren cupcakebakjes bijvoorbeeld, of stokken uit het park van oplopende lengte, bijeengehouden door simpel keukentouw, stellages van eierdozen, bolletjes wol of rustiek met verf bespatte ladders. Het is dat ik er niet op durf te googlen maar ik zou er allerminst van opkijken wanneer er tutorials te vinden zijn die uitleggen hoe je een ‘minimalistische kerstboom van inlegkruisjes’ maakt. En ik wil geen paniek zaaien verder, ik bedoel, ik weet dat je niet alles wat op het internet staat moet geloven, maar Jezus Christus, als dit waar is... WAT DAN??

Probeer het zelf maar eens. Google voor de grap eens ‘Kerstboom maken’ en een van de eerste suggesties is ‘Kerstboom maken van paspop’. Ik had er geen idee van, maar volgens het internet wordt ook dit op grote schaal gedaan. Echt ziek. Ik weet niet wie of wat hierachter zit, maar er zijn dus honderden, hónderden foto’s van. Het is onwerkelijk om doorheen te scrollen. De ene hoofdloze paspop na de andere met een rok van dennennaalden aan, waar veren in hangen, of ballen, of ballen én veren en ook nog rozen. Je weet werkelijk niet wat je ziet. Die foto’s moeten ooit gemaakt zijn. En die bomen ook. Het kan niet allemaal trucage van het internet zijn. De paspopbomen staan ook steeds in een ander interieur. Andere lamellen, andere vitrage, net iets andere houten letters H, O, M en E aan de muur.

Als het een geheime organisatie betreft, dan is die draagkrachtig en goed georganiseerd. Ik wil nogmaals benadrukken dat ik dus niet zeker weet of dit daadwerkelijk op zo’n grote schaal gebeurt. Maar dat het internet ons dit wil doen geloven, vind ik al even verontrustend. Waarom? En als het wel gebeurt, wat zegt dat dan over ons? Over ons als samenleving? WAAR GAAT DIT HEEN?

Ik wil niet moraliserend doen ofzo, ik bedoel, ik heb zelf een aanzienlijk drugsprobleem gehad, maar ik heb wel hulp gezocht toen dingen uit de klauwen liepen. Dus, bent u of kent u iemand die sterk de aandrang voelt om een alternatieve kerstboom te maken? Ga dan vooral de dialoog niet uit de weg. VRAAG HULP. In godsnaam. En nee, een kerstboom wandsticker is ook de oplossing niet. Goed. Dan ga ik nu toch echt de kattenbak verschonen, maar gerust ben ik er niet op.

    • Georgina Verbaan