Nederland Fotografeert Katten

De NRC-Nikon Fotowedstrijd 2015 gaat zijn laatste week in. De vakjury koos een jaar lang zijn favoriete beelden bij de twaalf maandthema’s. Vakjurylid, fotograaf en voormalig presentatrice Sacha de Boer heeft alvast een nieuw thema voor 2016.

Eigenlijk wist ik het al vanaf de allereerste jurybijeenkomst. We bekeken de ingezonden foto’s bij het thema Mens en al snel zag ik dat er aan het eind van het jaar een dertiende categorie moest komen. En elke maand werd ik daarin bevestigd. Want wat het thema ook was: Thuis, Contrast, Stilleven, Vakantie, Liefde of Straatfotografie, hij dook steeds weer op. De kattenfoto. En ik ben een sucker voor kattenfoto’s, dus je had mij al bij het allereerste poezenplaatje.

Kijken naar kattenfoto’s biedt troost, en een aangename afleiding van het wereldleed. Dat bleek ook wel tijdens de antiterreuractie in Brussel van bijna een maand geleden; toen er een spontane twitteractie op gang kwam waarbij de mediastilte werd gevuld met afleidende poezenbeelden onder de hashtag #BrusselsLockdown. Wat een leuke kattenkop niet kan doen.

En waarom ik er zelf blij van word? Misschien wel omdat 2015 het jaar is waarin Julius doodging. Mijn stoere en sociale kat. Een echte communikater, die altijd met je wilde praten. Julius werd 19 jaar en al die tijd woonde hij bij ons. En bij de sushibar om de hoek, waar hij via de tuinen graag op bezoek ging. Er komt geen nieuwe kat, want zoals hij was er maar één. En dus verlies ik mij nog weleens in het kijken naar kattenfoto’s. Ook tijdens het jureren van de NRC-Nikon fotowedstrijd

Elke maand heb ik juryvoorzitter Evert Hermans gek gezeurd dat ik aan het eind van het jaar mijn eigen categorie wilde: de kattengorie.

Maar wacht… toen werd het oktober en was het thema Sport. Nadat er een mooie winnaar was gekozen, ging ik op zoek met mijn kattenogen. Ik zag paarden, honden. Een ijsbeer die een sportieve duik neemt. Maar geen kat. Tot ergens in de krochten van de fotowedstrijd opeens toch een foto opdook, met... nee... ja toch! Dankjewel Ans Schuitema voor je foto van een zwerfkat die je inzond in de categorie Sport. Geheel off-topic. Een foto van een kat die niets sportiefs onderneemt, niet toekijkt bij een wielerwedstrijd, geen acrobatische sprong maakt. Kat door de camera betrapt in een mediterraan ogend straatje. Niet eens een bijzondere foto. Geen bijzonder moment. Maar het bevestigde wel de rechtvaardiging van deze extra kattengorie. Oftewel: hoe we toch in elke situatie een kattenfoto kunnen rechtvaardigen. And I love it!

Uit alle inzendingen van de NRC-Nikon fotowedstrijd koos een vakjury per maandthema zijn favoriete foto. Lezers bepalen welke van deze twaalf de jaarwinnaar wordt – beloond met een Nikon D750-kit. Stemmen kan tot en met 22 december op foto.nrc.nl. Stemmers maken kans op een fotoboek.

    • Sacha de Boer