Zie hoe de VS 17 miljard dollar hebben ‘verspild’ in Afghanistan

De onderzoekssite Propublica heeft alle verspillingen op een rij gezet en vraagt aan de lezer hoe zij het geld zou besteden.

Afghaanse veiligheidsdiensten verbranden heroïne. De Amerikanen hebben 8,4 miljard dollar besteed aan drugsbestrijding, zonder resultaat. De productie van heroïne is alleen maar toegenomen. Foto Jalil Rezayee/ EPA

In zes jaar tijd hebben de Verenigde Staten volgens onderzoekssite Propublica 17 miljard dollar verspild tijdens de oorlog en wederopbouw in Afghanistan. Dat is erg veel geld, in een interactieve infographic vraagt de Amerikaanse site aan de lezer hoe zij het geld zouden hebben besteed.

Er zijn volgens de site vele voorbeelden van geldverkwisting in Afghanistan te vinden, stelt de onderzoekssite. Zo kocht het Amerikaanse leger twintig vrachtvliegtuigen ter waarde van 246 miljoen dollar, maar kon ze bijna niet gebruiken vanwege gebrek aan reserveonderdelen. Zestien van deze vliegtuigen werden gesloopt en het schroot werd verkocht voor 32.000 dollar.

De Amerikaanse site doet verslag van meer dan tweehonderd mislukte reconstructieprojecten, wereldkundig gemaakt door de Speciale Onderzoeker voor de wederopbouw van Afghanistan (SIGAR) die is ingesteld door het Amerikaanse congres. In een heldere tabel wordt de ‘geldverkwisting’ zichtbaar.

Maar dat niet alleen, naast het bedrag van de verspilling staat ook een (enigszins activistische) tabel waar lezers kunnen bepalen wat zij met dat geld zouden doen. Zo kan je in plaats van 246 miljoen dollar voor ongebruikte vliegtuigen ook het geld besteden aan meer dan tien projecten op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg. Een voorbeeld:

Afghanistan

8,4 miljard besteed aan drugsbestrijding

In een begeleidend onderzoeksartikel schrijft Propublica dat er naast de 17 miljard dollar aan mislukte projecten ook 13,5 miljard dollar besteed is aan dubieuze plannen. Zoals de 8,4 miljard dollar die is uitgetrokken voor drugsbestrijding. Afghanistan produceert nu echter meer heroïne dan voor de Amerikaanse inval. Ook is er veel geld besteed op het gebied van projecten voor mensenrechten, democratie en goed bestuur - waar Afghanistan nu niet bepaald om bekend staat.

In de afgelopen dertien jaar hebben de VS 110 miljard dollar besteed in Afghanistan. Over dit enorme geldbedrag heeft het Amerikaanse Congres nauwelijks controle uitgeoefend.

    • Huib de Zeeuw