Zes relschoppers Geldermalsen vrijgelaten

Niet alle verdachten blijken uit Geldermalsen te komen, zoals eerder wel werd gemeld.

Bij de rellen op woensdagavond werden hekken vernield. Foto Jeroen Jumelet / ANP

Zes van de veertien relschoppers die woensdagavond zijn aangehouden in Geldermalsen, zijn vrijdag weer in vrijheid gesteld. Dat meldt het OM. Van de acht overgebleven verdachten wil de officier van justitie de hechtenis met nog eens drie dagen verlengen.

De zes worden verdacht van lichtere vergrijpen dan de rest van de groep, zoals vernieling en belediging van politieagenten. Ook werd een 40-jarige man uit Geldermalsen aangehouden omdat hij een bivakmuts droeg. Binnenkort zal de officier van justitie besluiten hoe hun zaak verder wordt afgehandeld. De acht verdachten die nog vastzitten worden verdacht van openlijke geweldpleging. Twee van hen zijn minderjarig.

Niet allemaal uit Geldermalsen

In tegenstelling tot wat eerder door de politie werd gemeld, komen niet alle relschoppers uit Geldermalsen. Van de veertien komen er vier uit andere gemeenten in de regio, namelijk uit Culemborg, Zaltbommel, Neerijnen en Lingewaal.

De rellen in Geldermalsen braken woensdagavond uit tijdens een raadsvergadering over de komst van een asielzoekerscentrum naar het dorp. Daar zouden volgend jaar 1.500 vluchtelingen moeten worden opgevangen, maar sommigen van de 11.000 inwoners zijn fel tegen de komst van het centrum. Op woensdagavond werden hekken rond het gemeentehuis vernield en vuurwerk gegooid naar de raadszaal, die ontruimd moest worden.

Bij de rellen raakte een 39-jarige vrouw zwaargewond. Zij ligt met hersenletsel in het ziekenhuis. Volgens haar advocaat is de vrouw door meerdere ME’ers geslagen. De politie heeft vrijdagmiddag verklaard dat er een onderzoek is gestart door de Landelijke Eenheid van de politie om de exacte toedracht te achterhalen.

Het azc in Geldermalsen zou op bedrijventerrein Hondsgemet langs de A15 moeten komen. De gemeente heeft flink geïnvesteerd in het bedrijventerrein, maar door de crisis en concurrentie van andere gemeentes dreigt Geldermalsen 12,5 miljoen euro te moeten afboeken op het terrein.

De opvanglocatie zou een van de grootste van Nederland worden. Alleen Ter Apel (1.850) en Budel-Cranendonck (1.750) vangen meer asielzoekers op.

    • Wouter van Dijke