Samsung gaat ook pillen draaien

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Smartphones, tv’s, spelcomputers en geluidsapparatuur - voor de Zuid-Koreaanse elektronicagigant Samsung is het intussen gesneden koek. Tijd voor een nieuwe uitdaging. Daarom is Samsung nu ook begonnen met de productie van medicijnen, bericht de Wall Street Journal.

Het doel is duidelijk: het bedrijf wil een van de grootste producenten worden van medicijnen gemaakt op basis van levende cellen. Daartoe heeft Samsung de afgelopen jaren miljarden geïnvesteerd in zijn nieuwe biotech-poot.

Samsung’s investeringen in deze sector zijn het geesteskind van kroonprins Lee Jae-yong, nu nog vice-president van het megaconcern. Eerder dit jaar zei hij daarover:

We zien grote kansen voor innovatie door IT, medicijnen en levende cel kennis samen te brengen.

Daarmee is de uitbreiding naar de biotech-sector een belangrijke test voor deze zoon van de grote Lee Kun-hee, de zieke voorzitter van het concern. Als dit uitstapje slaagt buiten de gebaande paden van Samsung slaagt, bouwt hij zijn gezag verder op.

Succesvol Japans tv-drama over bedrijfsleven

Zondagavond zitten Japanners aan de buis gekluisterd om de nieuwste aflevering te kijken van ‘Shitamachi Rocket’. De 10-delige serie is een typisch Japans kijkcijferkanon, schrijft de Wall Street Journal.

In het kort gaat de serie over het leven en werk van hoofdrolspeler Kohei Tsukuda, die met zijn 200-man sterke bedrijf een raketmotor wil ontwikkelen, maar onderweg met allemaal kleinere en grotere problemen geconfronteerd wordt. Complexe regelgeving, rechtszaken van concurrenten, gedoe met banken - het komt allemaal voorbij.

En dat is herkenbaar, schrijft de krant. Steeds meer Japanners werken immers bij kleinere bedrijven die toeleverancier zijn van de grote industriële reuzen. Juist in deze sector zitten werknemers met vergelijkbare problemen. Geen wonder dus dat de serie veel fans heeft. Zelfs premier Shinzo Abe heeft gezegd dat hij er graag naar kijkt.

Volgens Masahiko Kawanabe van tv-zender TBS is er niets vreemd aan het feit dat een serie over problemen op de werkvloer juist op zondagavond veel kijkers trekt. Hij zegt dat Shitamachi Rocket mensen juist motiveert om maandag weer met frisse moed aan de slag te gaan.

Een terugblik op aflevering 1, met een voorproefje van aflevering 2:

 

Chinese mijnbouwers gaan personeel ontslaan

Dat de Chinese economie niet lekker loopt is geen nieuws. Dat grote staatsbedrijven in de mijnbouwsector nu mensen moeten ontslaan is dat wel, schrijft de Financial Times.

De snel dalende grondstofprijzen, gecombineerd met enorme leningen die afbetaald moeten worden, maken dat staatsbedrijven als mijnbouwer Wuhan misschien wel duizenden mensen moeten ontslaan. Ooit had Peking het idee dat deze bedrijven konden concurreren tegen wereldgrootmachten in de mijnbouw.

De ontslagen komen als een klap in het gezicht voor de werknemers die ooit juist verwachtten dat een job bij een staatsbedrijf een levenslange baangarantie bood, het idee van de ‘iron rice bowl’.

Niet alleen de werknemers balen, de ontslagen zijn ook slecht nieuws voor de vaak afgelegen regio’s waar de mijnen staan. Vaak zijn de staatsbedrijven veruit de grootste werkgever, zodat lokale overheden van hen afhankelijk zijn voor belastinginkomsten.

    • Wouter van Cleef