Waarom in de VS de doodstraf aan het uitsterven is

In de VS wachten nog meer dan drieduizend Amerikanen op death row op een executie.

Een executiekamer in Ohio. Foto Kiichiro Sato / AP

De doodstraf is sterk op zijn retour in Amerika. In een periode van december 2014 tot december 2015 werden 28 mensen geëxecuteerd in het land, ter vergelijking: in 1999 waren dat er 98. Nieuwswebsite VOX legt in negen stappen uit hoe het komt dat de trend richting afschaffing van de doodstraf zich doorgezet.

Het Death Penalty Information Center bracht woensdag cijfers naar buiten over hoe vaak de doodstraf nog wordt opgelegd en uitgevoerd in Amerika.

Dit jaar veroordeelden veertien staten 49 mensen tot de doodstraf. Dat is een enorme daling ten opzichte van 1996, toen kregen 315 mensen het doodvonnis opgelegd.

Andere middelen

Zoals in de kaart van VOX te lezen valt, is het voor Amerikaanse gevangenissen steeds moeilijker om de middelen voor dodelijke injecties te krijgen, omdat Europese farmaceutische bedrijven niet willen dat hun producten daarvoor worden gebruikt.

De Amerikaanse staat Utah maakte daarom executie door middel van het vuurpeloton weer legaal. De gouverneur Gary Herbert noemde het besluit “wel een beetje gruwelijk”, maar zag geen andere optie. Net als bij een executie met gif gaat het bij een vuurpeloton weleens mis. Schutters kunnen missen, en het kan een tijdje duren voordat een gevangene overlijdt. NRC-correspondent Guus Valk schreef destijds over het vuurpeloton:

“In 1951 duurde een executie in Utah enkele minuten, doordat de kogels het hart van de veroordeelde niet raakten. Ook kan het moeilijk zijn vrijwilligers te vinden voor het vuurpeloton, al staan die volgens het Congres van Utah daar in de rij.”

In de VS wachten meer dan drieduizend Amerikanen op death row op een executie.

    • Maarten Back