Vriend schutters San Bernardino leverde wapens

De verdachte heeft openheid van zaken gegeven en wacht een maximum gevangenisstraf van 35 jaar.

Onderzoek in San Bernadino op de plek waar het bloedbad plaatsvond waarbij 14 mensen omkwamen. Foto Sean M. Haffey/AFP

Een vriend en voormalige buurman van Syed Rizwan Farook, een van de schutters van het bloedbad in de Amerikaanse stad San Bernardino waarbij 14 mensen omkwamen, wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan terroristische aanslagen omdat hij de wapens zou hebben geleverd. Dat meldt The New York Times.

In de afgelopen elf dagen heeft de 24-jarige Enrique Marquez openheid van zaken gegeven over zijn connectie met Farook. Hij heeft verteld dat ze samen plannen maakte om aanslagen te plegen in 2011 en 2012 op de universiteit waar ze les hadden. In die periode kocht Marquez wapens en rookloze poeder, voor het maken van pijpbommen, die zijn gebruikt bij de schietpartij van 2 december.

Marquez belde 911 na aanslag

Marquez zou niet hebben geweten dat Farook en zijn vrouw Malik van plan waren om een bloedbad aan te richten. Na zijn aanhouding heeft Marquez ook een aantal dagen in een psychiatrisch ziekenhuis doorgebracht voordat hij kon praten met de FBI.

Nadat Marquez hoorde over de aanslag heeft hij gelijk het noodnummer 911 gebeld met de mededeling:

“mijn buurman. Hij is verantwoordelijk voor de schietpartij in San Bernardino.”.

Later tijdens het gesprek gaf hij toe dat de wapens van hem afkomstig waren. Marquez kende Farook al sinds 2007, vanaf die tijd discussieerden ze over de radicale islam. Ze lazen geschriften van de charismatische ideoloog van van de radicale islam, Anwar al-Awlaki en leerden via het internet hoe ze bommen moesten maken.

Marquez wordt ook beschuldigd van een schijnhuwelijk met een Russische migrante. Voor de beschuldiging van medeplichtigheid aan de aanslag staat maximaal vijftien jaar gevangenisstraf, voor het leveren van de wapens en het schijnhuwelijk staan beide tien jaar.

    • Huib de Zeeuw