Poetin: Blatter verdient de Nobelprijs

Het Kremlin weet wie volgend jaar de Nobelprijs voor de Vrede verdient: niemand minder dan Sepp Blatter, scheidend voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA.

Blatter wordt door onder meer de Amerikaanse en Zwitserse justitie verdacht van corruptie, maar president Poetin van Rusland ziet het anders. „Blatter is een zeer respectabel mens die een kolossale bijdrage levert aan het humanitaire domein. Hij gebruikt voetbal als een element voor de samenwerking tussen landen en mensen”, meent de president, die van zichzelf zegt dat hij het WK voetbal van 2018 voor Rusland in een „eerlijke strijd” in de wacht heeft gesleept . „Ziedaar aan wie de Nobelprijs voor de Vrede gegeven moet worden”, zei Poetin gisteren op een massale persconferentie.

De Russische president was tijdens zijn jaarlijkse ontmoeting met 1.400 journalisten in het Wereldhandelscentrum in Moskou ook rond andere thema’s in een redelijk milde bui. Zelfs zijn tegenstanders in binnen- en buitenland bejegende hij aan de vooravond van de feestdagen niet hardvochtig. Zo heeft Turkije zich, door drie weken geleden langs de grens met Syrië een Russisch gevechtsvliegtuig neer te schieten, weliswaar schuldig gemaakt aan een „vijandige daad”, maar Turkije zelf is daarmee nog geen „vijandige staat”. Zijn toorn is vooral gewekt door zijn Turkse ambtgenoot Erdogan, volgens Poetin een „likker” van de Amerikanen.

Voorzichtig kritische vragen over zijn binnenlandse politiek ging Poetin uit de weg, maar zonder cynische agressie. Zijn politieke tegenstander Boris Nemtsov, die in februari dit jaar zo ongeveer onder het raam van zijn werkkamer in het Kremlin gedood werd, was het „pad van de politieke strijd” op gegaan. Maar Poetin zelf had nooit een „kwalijke relatie” met hem gehad.

Omgekeerd wilde hij niets zeggen over de beschuldigingen aan het adres van zijn procureur-generaal Joeri Tsjaika die volgens anticorruptieactivist Aleksej Navalny het criminele circuit van zijn zoon en andere vrienden zou afdekken. Ook zweeg hij over zijn dochter Katja Tichonova, die volgens nieuwszender RBK een sleutelrol speelt in een lucratief commercieel project van de universiteit van Moskou.

Na drie uur sloot Poetin de persconferentie af, een uur eerder dan vorig jaar. Wellicht was hij wat minder bij stem. Hij kuchte in ieder geval vaak en dronk daarom veel water.