Vitesse doet niet mee aan liefdadigheid voor FC Twente

De gemeente houdt de club financieel in leven maar Vitesse wees ongenadig op de sportieve realiteit: 5-1.

Vitesse-speler Valeri Qazaishvili juicht na de 1-0. Foto ANP / Ronald Bonestro

Op de avond waarop de Enschedese gemeenteraad FC Twente financieel in leven hield, wees Vitesse de Tukkers vanavond ongenadig op de sportieve realiteit: 5-1.

“Uit nood en liefde”, gaf de Enschedese wethouder van financiën Eelco Eerenberg vanavond als motivatie voor de garantstelling van niet minder dan 32 miljoen euro die FC Twente van faillissement moet behoeden. De sportieve nood daarentegen werd luttele uren later daarentegen nog wat hoger. De mannen die het uiteindelijk moeten doen voor de club, de spelers van coach René Hake, gingen in Arnhem hard af.

Binnen twintig minuten keek Twente alweer tegen een schier niet te overbruggen 2-0 achterstand aan. Tussen de doelpunten van Valeri Qazaishvili en Milot Rashica raakte Vitesse ook nog eens de paal. De thuisploeg bleek daarna slordig de winterstop in te willen gaan en Hakim Ziyech, die z’n laatste wedstrijd voor Twente hoopt te hebben gespeeld, profiteerde op slag van rust door de aansluitingstreffer te maken.

Vitesse voorlopig vierde

Na hervatting van het duel mocht Twente exact tien minuten hopen op een stuntje tegen Arnhemmers, die na vanavond voorlopig klimmen naar de vierde plaats. Het waren opnieuw twee doelpunten kort op elkaar die de wedstrijd vroegtijdig beslisten. Chelsea-huurling Dominic Solanke en wederom Milot Rashica tekenden nog binnen een uur speeltijd voor 4-1.

Vitesse-trainer Peter Bosz gaat zo toch nog op een vrolijke noot de winterstop in. Waar de Arnhemmers in de vijf voorgaande duels maar één keer wisten te winnen, stond na het slotakkoord in de Gelredome een fraaie 5-1 op het scorebord dankzij een laatste treffer op naam van Denys Oliynyk. Voor Twente was het inmiddels de tiende nederlaag van het seizoen.

    • Jules Seegers