VGZ heeft eindelijk alle ziekenhuizen onder contract

Met nog twee weken te gaan, heeft ‘s lands op een na grootste verzekeraar alle ziekenhuizen gecontracteerd.

Foto ANP / Erik van 't Woud

Met nog een bescheiden twee weken te gaan voordat alle Nederlanders een keuze voor zorgverzekering moeten maken, heeft ‘s lands op een na grootste verzekeraar dan toch alle ziekenhuizen gecontracteerd.

VGZ had tien dagen geleden nog maar 35 procent van de ziekenhuizen in Nederland gecontracteerd. Wie op dat moment een polis kocht bij de, op Achmea na, grootste zorgverzekeraar nam het risico bij 53 ziekenhuizen niet terecht te kunnen. Zoals voorgaande jaren slaagde VGZ er uiteindelijk in alle ziekenhuizen onder contract te krijgen, maar kon dat vrijdag pas in de vooravond bekendmaken.

De afgelopen dagen hield VGZ de Nederlanders via Twitter met een heuse taartdiagram op de hoogte van hoe groot de achterstand nog was. Woensdag moesten nog negen ziekenhuizen worden vastgelegd, vandaag bleek alles dus rond en kan de zorgverzekeraar nog twijfelende verzekerden garanderen dat ze overal terecht kunnen. Bij VGZ hebben 4,1 miljoen Nederlanders een zorgpolis lopen.

Puinhoop

Hoewel de maatschappijen zich beriepen op stroeve onderhandelingen vanwege de sterk in prijs stijgende dure geneesmiddelen, was voor de Tweede Kamer anderhalve week geleden de grens bereikt. PvdA sprak van een “puinhoop” bij de zorgverzekeraars: te veel soorten polissen, te ingewikkeld en onduidelijke deadlines. “Het is een groot doolhof geworden”, vond Kamerlid Lea Bouwmeester.

De Kamer eiste dat toezichthouder de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) actie ondernam om de onduidelijkheid voor verzekerden weg te nemen. Vier dagen geleden kwam het orgaan dan ook met een weinig flatterend oordeel over de zorgverzekeraars: de toezichthouder liet 1.500 maal naar zorgverzekeraars bellen, waarbij bleek dat gemiddeld één op de vijf vragen verkeerd werden beantwoord. De NZa kondigde “passende maatregelen” aan.

    • Jules Seegers