Verdachte moord op Els Borst krijgt in België 8 maanden cel

Advocaat van Bart van U. noemt de straf ‘waanzinnig’.

Het huis van oud-minister Els Borst. ANP REMKO DE WAAL

Bart van U., die wordt verdacht van de moord op voormalig minister Els Borst, is in België veroordeeld tot 8 maanden cel. Van U. heeft de straf gekregen voor een incident in 2013, toen hij voor onrust zorgde bij de Israëlische ambassade in Brussel. Hij was toen niet gewapend.

De straf is door zijn advocaat Noëlle Pieterse aan het Algemeen Dagblad bevestigd. Pieterse spreekt van een ‘waanzinnige’ straf. Van U. geldt in Nederland als zwaar verminderd toerekeningsvatbaar omdat hij lijdt aan waanideeën, maar dat zou voor het bepalen van de de strafmaat in België bijna geen rol spelen.

Van U. zit in Nederland vast sinds de moord op zijn zus Loïs in januari. DNA dat voor die zaak bij hem werd afgenomen, bleek een match op te leveren met materiaal dat was gevonden in de zaak Borst. In april bekende hij de moord op zijn zus, maar vooralsnog zwijgt Van U. over de zaak Borst.

Of Van U. de straf in België gaat uitzitten of in Nederland, moet nog blijken.

    • Philippus Zandstra