Verbod bierfiets en vieze scooters: einde van tokkies

Bierfietsen en vervuilende scooters zijn niet meer welkom in de binnenstad. „Belachelijk, er is geen enkele dialoog mogelijk.”

Bierfietsen in de binnenstad zijn in het tweede kwartaal van 2016 verboden, als het aan het stadsbestuur ligt. foto ANP

Ard Karsten, bedenker van de bierfiets, kwam deze week veel aan het woord in de media. Dinsdag kwam namelijk het bericht naar buiten dat de gehate bierfiets, hét symbool voor vol en vies Amsterdam, niet meer welkom is op bepaalde, drukke plekken in de stad – als het aan het stadsbestuur ligt. Het college hoeft alleen nog maar in te stemmen op 17 maart en komende zomer is de binnenstad bierfietsvrij.

En dus mocht de boze Karsten weer zijn woordje doen in de media. Karsten: woordvoerder van alle toeristen die níét naar het museum willen. Maar gewoon bier willen drinken. Op een fiets. Karsten: de eenzame strijder, want sinds 2002 is de gemeente tegen hem, net als duizenden Amsterdammers. Maar ook: doordouwer. Want als ze de bierfiets verbieden, verzint hij wel iets anders. Een feesttram, juicebikes. Karsten: „Ik wil gewoon een open dialoog met de gemeente. Ik wil best kleinere fietsen, zonder alcohol en muziek. Maar met dit verbod krijg ik geen enkele mogelijkheid om te ondernemen. Belachelijk. Want die toeristen blijven toch wel komen. Dit is olie op het vuur.”

De tegenpartij, de overwinnaars, kwamen minder aan het woord. Maar ja, het drama lag nu ook niet bij hen. Dat was eerder dit jaar, toen 6.500 Amsterdammers een petitie tekenden tegen de bierfiets. „AMSTERDAM VERLOEDERD”, schreef iemand. „Kotsende Britse pubers pal voor mijn voordeur”, schreef een ander, en: „De bierfiets werkt hooligan en tokkie in de hand”.

De PvdA, altijd al fel tegen de bierfiets geweest, is uiteraard blij met het verbod, al duurde het wat lang, zegt een woordvoerder. „Sommigen zeggen dat het symboolpolitiek is, maar dit is een concrete oplossing. Bewoners en ondernemers hebben last van het geluid en van dronken mensen die eraf vallen.” Bang voor een verplaatsing van het probleem zijn ze niet: „Engelse toeristen willen niet naar Nieuw-West.”

Het bierfietsverbod was trouwens niet het enige verkeersverbod dat museumgaand Amsterdam deze week verrukt in hun knuistje deed glimlachen. Want ook vervuilende scooters – die van vóór 2011 – komen per 2018 de binnenstad niet meer in, maakte wethouder Abdeluheb Choho (D66, Duurzaamheid) bekend. De Amsterdamse Fietsersbond is tevreden: „Het is zo slecht om achter een scooter te staan of te fietsen.” Wethouder Choho wil ook meer groene scooters in de stad. Wellicht een idee voor Karsten: een milieuvriendelijke bierscooter.

    • Daan Borrel