Van Kerst aan de kade tot duik in de plas

De feestelijkste uit-tips voor de laatste twee weken van 2015 en Nieuwjaarsdag

Foto Fred Ernst

Kerst. Zeker, kaarslicht en koraalgezangen, de geur van zelfgebakken koekjes, op de bank kerstfilms kijken. Maar ook: langzaam optrekkende verveling, kransjesmoeheid en kinderen die na drie pyjamadagen als sloopkogels door het huis gaan.

Erop uit dus, de stad in. Die heeft veel te bieden in deze tijd. Wie wil genieten van een culinaire Kerst hoeft niet uren de keuken in, kan deze dagen gewoon eens langs de Fenixloods lopen. Voor inspiratie, en om te proeven. Sinds mei vorig jaar zit hier de overdekte voedselmarkt ‘Fenix Food Factory’. Voor de ondernemers geldt één regel: alles is vers. Talloze lokale producten, soms zelfs ter plekke geproduceerd, worden verkocht en geserveerd in de restanten van de loods van de Holland Amerika Lijn. Er zijn kraampjes met etenswaren, zelfgebrouwen bier en een boekenmarkt. Ook organiseren werknemers regelmatig een aanschuifdiner of proeverij. Nu, tijdens de kerstdrukte, hebben ze een grote kerstmarkt op touw gezet. Aan de aanschuiftafel in het midden van de loods kan je proeven van verschillende kerstgerechten en zelfgebrouwen dranken. Hoe smaakt Kerst op z’n Marokkaans? Bij Meneer Tanger worden kerstmis en de Marokkaanse keuken gecombineerd. Jordy’s Bakery en Rechtstreex laten zien hoe je lekker kunt koken met de restjes van een kerstdiner en bij de koffiebranders van Stielman kan je kerstkoffie proeven.

Er zijn voor de gelegenheid extra marktkramen neergezet: handgemaakte bonbons en kerstgeschenken, biologische wijnen en Italiaanse delicatessen. Op het winterterras is een speciale speelplek voor de allerjongsten, waar het team van Ravottuh het programma ‘Hakken, zagen en timmeren’ organiseert. De komende dagen zijn er meer activiteiten, waaronder vetbolletjes knutselen, kerstpizza’s bakken en een wedstrijd kerstboomwerpen. Aan alle kerstboodschappen is gedacht: de Stadstuinman aan de kade helpt graag met het uitzoeken van een mooie kerstboom.