‘Turkse veiligheidstroepen doden 54 PKK-strijders’

Het is onduidelijk of ook burgers zijn omgekomen, wel zijn politici van de pro-koerdische HDP opgepakt.

Archieffoto van een demonstratie van Koerden in Diyarbakir. Foto Ilyas Akengin/AFP

Turkse veiligheidstroepen hebben naar eigen zeggen in de afgelopen drie dagen 54 militanten van de verboden Turkse Arbeiderspartij (PKK) gedood. Zeker acht Turkse militairen zijn gewond geraakt. Het is onduidelijk of er ook burgers zijn omgekomen. De gevechten vonden plaats in en nabij de dorpen Silopi en Cizre in het zuidoosten van Turkije, zo meldt het Turkse staatsbureau Anadolu.

Op het Twitteraccount van Ferhat Encu, parlementslid van de pro-Koerdische partij HDP is zichtbaar dat tanks beschietingen uitvoeren in de dorpjes.

Bij huiszoekingen in Silopie en Cizre is Encu opgepakt, naast andere partijleden van de HDP. In de overwegend Koerdische stad Diyarbakir zijn vele winkels gesloten uit angst dat het geweld overslaat.

Erdogan: PKK-strijders moeten vernietigd worden

Het dodental is in de afgelopen 24 uur flink opgelopen, zo meldt Reuters, nadat de Turkse president Tayyip Erdogan op donderdag heeft gezegd dat PKK-strijders “vernietigd” moeten worden.

Volgens Turkse media zijn er meer dan tienduizend Turkse veiligheidstroepen en militairen betrokken bij de operatie tegen de PKK. Na de parlementsverkiezingen waarbij Erdogans AK-partij de meerderheid haalde is het geweld tussen de Turkse staat en de PKK flink toegenomen. Afgelopen maand beëindigde de PKK haar eenzijdig uitgeroepen staakt-het-vuren.

    • Huib de Zeeuw