FIOD hoeft naam tipgever niet bekend te maken

Foto ANP / Lex van Lieshout

De Belastingdienst hoeft de naam van een tipgever in een rechtszaak tegen een zwartspaarder niet prijs te geven. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald.

In februari van dit jaar vond het gerechtshof in Arnhem dat twee belastingambtenaren wel de naam van de tipgever hadden moeten prijsgeven. Het Hof had de aanslagen van de Belastingdienst tegen de betrokken zwartspaarder om die reden vernietigd. De Hoge Raad draait dat nu terug en verwijst de zaak naar een ander gerechtshof.

De zaak draait om de jacht op Nederlandse zwartspaarders in Luxemburg, die toenmalig staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vanaf 2009 had geopend. De fiscale opsporingsdienst FIOD had daarbij gebruik gemaakt van anonieme tipgever die tegen betaling een lijst had aangeleverd met 76 Nederlanders met zwart geld op Luxemburgse bankrekeningen. Twee erfgenamen van één zwartspaarder maakten hiertegen bezwaar omdat zij de betrouwbaarheid van de tipgever betwijfelden.

Parallel aan deze civiele zaak loopt nog een opmerkelijk strafrechtelijk onderzoek naar het ministerie van Financiën, omdat het Arnhemse hof vermoedde dat er sprake was geweest van ongeoorloofde beïnvloeding door de top van het departement van twee belastingambtenaren als getuigen.

Het ministerie van Financiën laat in een reactie weten blij te zijn met de uitspraak van de Hoge Raad. ,,Het is van belang dat een tipgever op absolute anonimiteit kan rekenen. Dat ondersteunt een effectieve aanpak van zwartspaarders door de Belastingdienst.”