Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Strafzaak tegen Geert Wilders begint in maart

De PVV-leider wordt vervolgd voor zijn uitlatingen over Marokkanen op 12 en 19 maart in Den Haag.

Als gevolg van de uitspraken van Wilders kwamen ruim 6.400 aangiftes binnen bij de politie.
Als gevolg van de uitspraken van Wilders kwamen ruim 6.400 aangiftes binnen bij de politie. Foto Martijn Beekman / ANP

De eerste openbare zitting in de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders is op vrijdag achttien maart. De rechtbank in Den Haag bespreekt dan de stand van zaken in het vooronderzoek en de verdere planning.

De PVV-leider wordt vervolgd voor zijn uitlatingen over Marokkanen op 12 en 19 maart in Den Haag. Op 12 maart was de PVV-leider op verkiezingscampagne in Loosduinen waar hij de media vertelde dat hij in Den Haag “als het even kan wat minder Marokkanen” zou willen zien.

Zeven dagen later ging hij op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen nog een stapje verder. Daar stelde hij een aantal retorische vragen, onder meer over meer of minder Europa. Zijn laatste vraag was of de zaal meer of minder Marokkanen wilden. De zaal reageerde met “minder, minder, minder”. Daarop reageerde Wilders dat hij dat ging “regelen”.

Strafbaar?

Als gevolg van de uitspraken van Wilders kwamen ruim 6.400 aangiftes binnen bij de politie. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Wilders van belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat, maar dat wil nog niet zeggen dat hij strafbaar is, zo meldt Rechtspraak:

“De rechter beslist of deze beschuldigingen kloppen en strafbaar zijn, en zo ja: welke straf daar dan bij hoort.”