Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Stel DigiD open voor deeleconomie-bedrijven’

Er moeten veel regels en wetten aangepast worden op de deeleconomie, staat in nieuw rapport.

Foto Remko de Waal / ANP

Om de potentie van de deeleconomie beter te benutten, moeten diverse wetten en regels aangepast worden. Dat is de belangrijkste conclusie van ‘Innoveren in de deeleconomie’, een rapport in opdracht van het ministerie van Economische Zaken dat vrijdag door de ministerraad is goedgekeurd.

Nu lopen diensten waarmee mensen via internet boten, maaltijden, huizen, gereedschap of diensten delen nog te vaak tegen belemmeringen aan. Dat terwijl bepaalde diensten in de deeleconomie goed zijn voor vernieuwing en duurzaamheid. Het onderzoek is uitgevoerd door ShareNL, een onafhankelijke kennis- en netwerkorganisatie voor de deeleconomie.

Een van de opvallendste aanbevelingen uit het rapport is om de online-identificatiedienst DigiD open te stellen voor gebruik door bedrijven in de deeleconomie. Bij veel diensten is het namelijk cruciaal om de identiteit vast te stellen van gebruikers: om bijvoorbeeld zeker te weten dat een Airbnb-huurder wel echt is wie hij zegt dat hij is. Door het DigiD-platform open te stellen voor deelplatformen en andere online-marktplaatsen, kan de overheid zorgen dat gebruikers elkaar beter kunnen vertrouwen, is de gedachte. Details over de uitvoering staan niet in het rapport.

Eerlijk concurreren

Verder constateren de onderzoekers dat er meer duidelijkheid nodig is over fiscale, juridische en verzekeringstechnische zaken.

“De Belastingdienst en de Kamer van Koophandel zouden hier een rol in kunnen spelen.”

Een ander probleem van veel diensten in de deeleconomie is dat ze niet altijd even eerlijk concurreren met bestaande diensten, bijvoorbeeld omdat ze zich niet houden aan milieu- of veiligheidseisen. De overheid kan dat oplossen door regelgeving op te leggen maar ook door in samenwerking met alle aanbieders de regels te herzien. Ook zouden vergunningen een oplossing kunnen zijn.