Staking Rotterdamse havenwerkers stap dichterbij

Er is een ultimatum aan de werkgevers gesteld. Als er dan nog geen akkoord is, volgen acties.

FNV Havens en CNV Vakmensen voorzien de komende jaren honderden ontslagen door overcapaciteit bij de oudere terminals op de Eerste Maasvlakte. Foto Jerry Lampen/ ANP

De stakingen in de Rotterdamse haven lijken er te komen. Vrijdagmorgen besloten FNV-leden met een overgrote meerderheid dat het eindbod van de werkgevers – onder meer een baangarantie tot 1 juli 2020 – niet voldoende is voor een schriftelijk referendum onder FNV-leden. Die stap is nu niet meer nodig om het eindbod af te wijzen

Hoewel er vrijdagavond nog een stemronde is - het is niet bekend hoeveel havenwerkers daarop afkomen -, lijken de stakingen onvermijdelijk.

Er is een ultimatum aan de werkgevers gesteld dat op zes januari afloopt. Als er dan nog geen akkoord is, volgen acties. Wat voor acties precies wil FNV-vakbondsbestuurder Niek Stam nog niet zeggen:

“Dat merkt iedereen tegen die tijd wel, de havenarbeiders horen het ook pas op het laatste moment.”

Conflict

Het conflict in de haven gaat over dreigend verlies van tussen de 200 en 800 van de 3.500 banen in de containersector, door automatisering en beperkte groei van de wereldhandel.

NRC-redacteur Mark Duursma schreef daarover in NRC:

FNV Havens en CNV Vakmensen voorzien de komende jaren honderden ontslagen door overcapaciteit bij de oudere terminals op de Eerste Maasvlakte en automatisering bij de nieuwe terminals op de Tweede Maasvlakte. Ze eisen een baangarantie tot 2022 – aanvankelijk tot 2025 – en maatregelen om de ontslagen te compenseren. In de haven werken in totaal circa 90.000 mensen, waarvan bijna 3.600 in de containersector.

Eindbod

De werkgevers hebben de bonden FNV en CNV een werkgelegenheidsgarantie van 4,5 jaar aangeboden. Het is een “eindbod”, aldus de werkgevers.

    • Maarten Back